Netneutraliteit: wie gaat de strijd winnen?
Wie kan het nou oneens zijn met netneutraliteit? Het is het principe dat al het verkeer op het internet gelijk aan elkaar is. Je betaalt net zoveel om een filmpje op YouTube te kijken, als om je Facebook te checken en de website van je favoriete krant te bekijken. Logisch zou je zeggen. Wel zo eerlijk en het bevordert de online concurrentie. Toch wordt stukje bij beetje gezaagd aan de stoelpoten van de netneutraliteit. Maar waarom? En wie gaat de strijd winnen?
Voordelen netneutraliteit
Netneutraliteit komt in eerste vooral ten goede aan online ondernemers. Op het moment dat zij nu een nieuw product op de online markt brengen, hebben zij exact dezelfde rechten als een gevestigde partij als Google of Facebook. Het zorgt voor een 'level playing field' die er in de echte wereld niet is. In de praktijk betekent het wel dat consumenten niets te kiezen hebben. Je kunt geen goedkoop abonnement kopen waarmee je alleen naar YouTube kunt kijken, of alleen Facebook kunt checken.
Providers
Nu hebben deze grote partijen eigenlijk niet veel baat bij het verdwijnen van netneutraliteit. Ze zijn tenslotte al enorm bekend en hun bedrijfsmodel is er ook niet op ingericht. Bovendien kan het ze veel geld gaan kosten. Op het moment dat netneutraliteit verdwijnt krijgt een provider spontaan het recht om bepaalde diensten te bevoordelen boven andere diensten. Een moderne vorm van chantage ligt dan op de loer. Wil Facebook nog steeds met voldoende bandbreedte gevonden kunnen worden door onze klanten? Dan willen wij daar wel graag een passende vergoeding voor.
Afgeschaft in de VS
In de VS werd netneutraliteit tot ieders verbazing in 2017 deels afgeschaft. Providers mogen daar nu bepaalde diensten voorrang geven boven andere. Ook in Nederland kunnen wij daar last van krijgen. Bijvoorbeeld omdat Nederlandse websites ineens makkelijker bereikbaar zijn (met meer bandbreedte) dan Amerikaanse of juist andersom. Het Level Playing Field verdwijnt hierdoor, met alle gevolgen van dien. Concurrentie wordt moeilijker gemaakt op het moment dat je moet betalen voor goede vindbaarheid en voor consumenten dreigt vooral veel verwarring.
LEES OOK: 5 onmisbare apps voor reizende ondernemers
Netneuraliteit Nederland
Ook in Nederland werd netneutraliteit in 2017 deels beperkt. Op aandringen van T-Mobile oordeelde de rechter toen dat Europese wetgeving over netneutraliteit leidend was over de strengere Nederlandse wetgeving. Praktisch houdt dat in dat Nederlandse providers nu data van muziekstreamingdiensten buiten hun bundel mogen houden. Tenzij die daarvoor willen betalen natuurlijk.