Nederlandse startups halen 70 miljoen minder op
Nederlandse startups haalden 70 miljoen minder op

Nederlandse startups halen 70 miljoen minder op

Redactie Baaz
Dit jaar haalden Nederlandse startups in totaal 427,8 miljoen euro aan investeringen op. Dat is ruim zeventig miljoen euro minder dan vorig jaar, zo meldt Startupjuncture. Het gaat hier om kapitaal uit crowdfunding en durfinvesteerders.

​Startups halen 427,8 miljoen euro op

Ondanks dat het totaalbedrag minder was dan vorig jaar, is het aantal investeringen wel bijna verdubbeld. Zo ging het in 2014 om 76 investeringen en dit jaar is dat gestegen naar 150. Dit houdt ook in dat er per investeringsronde minder geld is opgehaald. De gemiddelde kapitaalinjectie was dit jaar 2,85 miljoen euro en in 2014 was dat 6,58 miljoen euro.  

Top vijf startups

Dit jaar ontving veilingsite Catawiki de grootste investering, namelijk 75 miljoen euro. Op de tweede plek staat Adyen met 50 miljoen euro, gevolgd door Shapeways met een investering van 27,2 miljoen euro. Plaats vier is voor HackerOne met 22,7 miljoen euro en de vijfde plek is voor WeTransfer. Dit bedrijf ontving 22 miljoen euro aan investeringen.

Waar komen de investeringen vandaan?

De startups ontvingen investeringen van Nederlandse en buitenlandse investeerders. In ruim zestig procent van de gevallen kwam een investering helemaal of voor een deel uit Nederland. Dit komt doordat zij vooral in jonge startups investeerden. In een later stadium halen startups vooral geld uit het buitenland. Het afgelopen jaar werden maar drie van de tien late investeringsrondes gefinancierd met Nederlands durfkapitaal.

Kijk hier voor de lijst van de Nederlandse startupdeals in 2015. In de lijst zijn alleen deals van minimaal 50.000 euro opgenomen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie