Nederlandse Asperitas wint internationale startupwedstrijd Shell

Bart Remmers
De Haarlemse startup Asperitas heeft de New Energy Challenge 2018 gewonnen met hun unieke oplossing op basis van vloeistofkoeling voor datacenters, genaamd Immersed Computing.

Het immersiekoelsysteem is veel duurzamer dan traditionele koelsystemen op luchtbasis. De jury prees de oplossing voor de energiebesparing en het hergebruik van energie in de snelgroeiende datacentermarkt. Als prijs krijgt Asperitas € 100.000,- van Shell Ventures.

Maikel Bouricius, Marketing Manager van Asperitas: 'Dit is een grote dag voor Asperitas. Het winnen van de New Energy Challenge laat zien dat wij, als een cleantech bedrijf, op de juiste weg zijn om de datacenterindustrie groener te maken. Na twee jaar van ontwikkeling lanceerden we onze eerste oplossing in 2017, implementeerden we de eerste projecten dit jaar en we verwachten dat het winnen van deze award onze ontwikkeling nog verder kan versnellen.'

Immersed Computing 

De vraag naar datacenters groeit snel als gevolg van het toenemende gebruik van data. Datacenters hebben echter koelsystemen nodig en die vragen veel energie. Immersed Computing bouwt voort op bestaande vloeistof-immersiekoelingstechnologieën door de integratie van stroom- en netwerkcomponenten toe te voegen, de koelfysica te verbeteren en tegelijkertijd de bruikbaarheid te waarborgen door het juiste ontwerp en engineering. Met deze technologie kan de energetische voetafdruk van een datacenter met 50% worden verminderd. Sterker nog, de gebruikte elektriciteit wordt in andere energie omgezet: heet water tot 65 graden Celsius. Dit is een waardevolle, schaalbare en praktische bron voor verwarming.

Runners-up achter Asperitas

Er vielen ook nog twee andere startups in de prijzen: Enapter and Lancey Energy Storage. Enapter, dat kantoren heeft in Duitsland, Italië en Thailand, biedt een cradle-to-cradle recyclebare, krachtige opslagoplossing met een hoge capaciteit. Hun elektrolysers verwerken intermitterende energie uit hernieuwbare bronnen en hebben geen kostbare metalen nodig.

Lancey Energy Storage uit Frankrijk biedt een nieuwe generatie elektrische verwarmingsradiatoren die bijdragen aan een betere integratie van hernieuwbare energiebronnen op het elektriciteitsnet en aan het verlagen van verwarmingskosten. Met hun technologie kan iedereen bijdragen aan het versnellen van de energietransitie.

Beide runners-up zullen rechtstreeks toegang krijgen tot de accelerator programma’s van YES!Delft of Rockstart om hun bedrijf vooruit te helpen.

Op de groepsfoto v.l.n.r.: Freerk Bisschop (Rockstart), Nina Dietrich (Asperitas), Evert Jaap Lugt (YES!Delft), Geert van de Wouw (Shell Ventures) en Maikel Bouricius (Asperitas)

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart