Nederlands bedrijfsleven zet zich massaal in voor Landelijke Opschoondag

Nederlands bedrijfsleven zet zich massaal in voor Landelijke Opschoondag

Redactie Baaz
Het Nederlands bedrijfsleven doet massaal mee aan de Landelijke Opschoondag. Nooit eerder lieten zoveel organisaties en bedrijven weten zich in te zetten voor het opruimen van zwerfafval, laat Nederland Schoon 15 maart 2021 weten. Van onder andere Red Bull, Coca-Cola in Nederland, McDonald’s, SPA, Jumbo, Pathé, WWF, Vakcentrum, Sportvisserij Nederland en FEBO gaan de medewerkers in heel Nederland op pad om de buurt op te schonen.

Ook activeren de organisaties hun klanten, consumenten en achterban om mee te doen. Door actief samen te werken met het bedrijfsleven en (natuur- en milieu)organisaties wil Nederland Schoon kennis en ervaring delen en krachten bundelen voor een schone leefomgeving voor mens, dier en milieu. Ga voor meer informatie over de deelnemende bedrijven naar: www.supportervanschoon.nl/partners.

“Nog nooit eerder hebben zoveel Nederlandse bedrijven en organisaties toegezegd mee te doen aan de Landelijke Opschoondag”, aldus Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon. “Ik ben erg trots dat zij deze samenwerking aan willen gaan en zich hard maken voor een zwerfafvalvrij Nederland. Veel van de aangesloten bedrijven zijn al lange tijd bezig met een zwerfafvalaanpak, maar nu spreken zij zich ook samen uit en wordt hun inzet zichtbaar op één kaart. Hiermee laten we zien: we dragen allemaal onze verantwoordelijkheid, maar alleen samen kunnen we impact maken en Nederland zwerfafvalvrij krijgen.”

Ook medeorganisator Plastic Soup Foundation is blij met de deelname van deze bedrijven, maar benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor zwerfafval voor een belangrijk deel bij het bedrijfsleven zelf ligt. Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation: “De invoering van statiegeld op PET-flesjes per 1 juli van dit jaar en op blikjes per 31 december 2022 is een belangrijke eerste stap om structureel tot minder zwerfafval te komen, maar daarmee zijn we er nog niet. Het wordt de consument vrijwel onmogelijk gemaakt om plasticvrij te consumeren. Het bedrijfsleven zal echt minder plastic, vooral minder wegwerpplastic, moeten gaan gebruiken.”

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Alle deelnemende bedrijven zijn het erover eens: zwerfafval moet zoveel mogelijk uit het straatbeeld verdwijnen en dat kan alleen als iedereen samenwerkt, verantwoordelijkheid neemt én ervoor zorgt dat schoon de norm wordt. Een van de bedrijven die dit jaar meedoet aan de Landelijke Opschoondag, is Coca-Cola in Nederland. Eva Amsterdam, Sustainability Manager bij Coca-Cola European Partners Nederland: “Dit jaar hebben we nog meer dan anders ervaren hoe belangrijk het is om te kunnen genieten van je omgeving. Het is onze doelstelling om al onze verpakkingen terug te krijgen, zodat ze niet eindigen als zwerfafval in het milieu en zodat we ze kunnen gebruiken als grondstof om nieuwe verpakkingen mee te maken. Daarom vinden we het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de Landelijke Opschoondag, om samen een schonere omgeving te realiseren en ervoor te zorgen dat gebruikte verpakkingen een nieuwe bestemming krijgen.”

“Al onze vestigingen in Nederland doen mee”

McDonald’s zet groot geschut in tijdens de Landelijke Opschoondag. “Al onze vestigingen in Nederland doen mee aan de Landelijke Opschoondag. Voor onze restaurantteams is het elke dag landelijke opschoondag. Elke stukje zwerfafval op straat is ons een doorn in het oog. We doen ons uiterste best om die laatste 1 procent ook in de afvalbak te krijgen. Daarom doen we graag samen, met gemeenten en burgers, meer voor minder afval,” aldus Erwin Dito, Managing Director McDonald’s Nederland.

McDonald’s is al jaren bezig met het verminderen en verduurzamen van verpakkingen. “In 2025 willen we dat 100% van onze verpakkingen van gerecycled, hernieuwbaar of gecertificeerd materiaal bestaan. Daar zijn we nu hard mee bezig, en daarnaast blijven we uitdragen en benadrukken dat zwerfafval in de afvalbak hoort. We proberen het onze gasten zo makkelijk mogelijk te maken door bijvoorbeeld extra afvalbakken te plaatsen, maar zetten ook zelf extra stappen, waaronder dus onze deelname aan de Opschoondag en landelijke bewustwordingscampagnes.”

Zwerfafval is een doorn in het oog

Op de Landelijke Opschoondag is zwerfafval opruimen de focus, maar recycling staat hoog op de agenda van verschillende deelnemende organisaties. Zo stuurt Red Bull erop aan dat verpakkingen een nieuw leven krijgen. “Als een van de meest gedronken merken, staan wij als Red Bull helaas ook altijd hoog op het lijstje van gevonden producten langs de berm. Dat is ons een doorn in het oog. Al helemaal omdat ons blikje sinds dag één van 100% recyclebaar aluminium gemaakt is. Daarom zijn we uiteraard met onze medewerkers dit jaar ook zelf weer van de partij. In de maand van de Landelijke Opschoondag starten wij ook een grote recycle campagne richting consumenten.” aldus Tijmen Doesborgh, Marketing Director bij Red Bull Nederland.

Stukken zwerfafval tellen

Via de website www.supportervanschoon.nl kan een actie namens een van de partnerbedrijven aangemaakt worden. Op de kaart met opschoonacties is dan ook precies te zien welke acties bij welke organisatie horen. Zo zet Sportvisserij Nederland zich in voor een schone waterkant en roepen WWF en Red Bull op om de hardloop-, wandel-, of waterschoenen aan te trekken en een schoonmaakrondje door de natuur in de buurt te maken. Achteraf wordt bovendien gedeeld hoeveel stukken zwerfafval van welk merk zijn gevonden. Op basis van die gegevens gaan deelnemende producenten en Nederland Schoon deze bij hun aanpak betrekken en actief een vervolg geven aan de Landelijke Opschoondag. Bedrijven kunnen zich nog steeds aanmelden als partner van Nederland Schoon. Lees hierover meer op www.supportervanschoon.nl/partners. 

Over de Landelijke Opschoondag

De Landelijke Opschoondag vindt op 20 maart 2021 voor de 19de keer plaats en wordt georganiseerd door Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation. Het jaarlijkse evenement zorgt ervoor dat Nederland zwerfafvalvrij de lente in gaat. Niet alleen particulieren van jong tot oud starten opschoonacties op, ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten steken traditiegetrouw de handen uit de mouwen. Zelf een actie aanmaken voor de Landelijke Opschoondag 2021 kan via www.supportervanschoon.nl.

Over Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation

Nederland Schoon beschikt over ruime ervaring en kennis op het gebied van het mobiliseren van burgers voor opschoonacties én biedt kennis en ervaring ter voorkoming van zwerfafval. Zij werkt veel samen met en voor gemeenten, bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties en organiseert jaarlijks de Landelijke Opschoondag. Plastic Soup Foundation, tevens initiator van World Cleanup Day in Nederland, heeft naast het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval als doel om waardevolle informatie over het soort afval dat op straat en in het milieu ligt te verkrijgen. Inzicht in soort, locatie én de herkomst van het zwerfafval, is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie