Nederlanders zochten vaker psychologische hulp in 2023

Nederlanders zochten vaker psychologische hulp in 2023

Redactie Baaz

Ook aantal aanvragen voor mediators en relatietherapeuten fors gestegen.

Het aantal aanvragen voor psychologische hulp is met maar liefst 225 procent gestegen vergeleken met een jaar geleden. Dit blijkt uit een analyse van ruim 18.000 aanvragen in 2023 en begin 2024 op dienstverleningsplatform Trustoo. Ook relatietherapeuten (+95 procent) en mediators (+27 procent) kregen vorig jaar fors meer verzoeken.

Opvallend genoeg vond de grootste groei in het totaal aantal aanvragen voor psychologen, mediators en relatietherapeuten in de afgelopen twaalf maanden plaats tussen december 2023 en januari 2024. “Psychologische hulpverlening heeft door de jaren heen een beter imago gekregen dan voorheen, zegt Ronald van der Drift, psycholoog van Convalis. “Waar mensen eerder slechts hulp zochten bij bekende voorbeelden zoals angst of depressie, gaan mensen vandaag de dag steeds meer erkennen dat psychologische hulp een stap kan zijn naar levensgeluk. Naar een psycholoog, mediator of relatietherapeut gaan betekent niet dat je faalt, maar dat je juist hulp zoekt om te groeien. Daarbij is een piek na december niet vreemd. Mensen willen met de jaarwisseling het voorgaande jaar vaak loslaten en met hoop naar de toekomst te kijken.”

Doorzettende trend

Naast de toegenomen vraag naar eerdergenoemde beroepsgroepen, nam ook het aantal aangesloten bedrijven op het platform toe. Dit staat echter lang niet in verhouding met de forse groei van het aantal aanvragen, zo blijkt uit de analyse. In de afgelopen twaalf maanden steeg het aantal aangesloten psychologen op Trustoo namelijk met slechts 45 procent en groeide de hoeveelheid aangesloten relatietherapeuten met een bescheiden 25 procent. Het aantal aangesloten mediators daalde zelfs met dertien procent. “De geestelijke gezondheidszorg heeft al geruime tijd te kampen met lange wachtlijsten”, zegt Lars Freriks, medeoprichter van Trustoo. "Het lijkt erop dat steeds meer Nederlanders daarom online op zoek gaan naar een psycholoog, mediator of relatietherapeut. Wij zien dit momenteel duidelijk terug in de toename van het aantal zoekopdrachten en aanvragen naar specialisten op ons platform.”

Over Trustoo

Trustoo brengt lokale bedrijven in contact met nieuwe klanten. De website brengt kenmerken en contactinformatie van ruim 50.000 lokale bedrijven overzichtelijk in kaart. Zo zien bezoekers in één oogopslag welk lokaal aanbod er zoal is en welk bedrijf hen het meest aanspreekt. Op die manier hoeven consumenten niet eindeloos online te zoeken naar een dienstverlener en krijgen lokale spelers een eerlijkere kans. Voor meer informatie, bezoek de website.

 

Ook interessant

Lees hier: Helft HR-professionals vindt het onnodig dat medewerkers meer dan twee dagen in de week thuiswerken

Lees hier: Opgemerkt: 3 onmiskenbare tekenen van toxisch leiderschap

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie