Opgemerkt: 3 onmiskenbare tekenen van toxisch leiderschap

Opgemerkt: 3 onmiskenbare tekenen van toxisch leiderschap

Redactie Baaz

Niet alle eigenschappen zijn gelijk. In feite kunnen sommige eigenschappen in eerste instantie positief lijken of zeer waardevol zijn wanneer een werknemer in een lager team werkt. Deze eigenschappen kunnen echter langzaam blijken toxisch te zijn wanneer diezelfde persoon in een leidinggevende positie wordt geplaatst. De experts van Hogan Assessments - wereldwijd marktleider van persoonlijkheidsbeoordeling op de werkplek en leiderschapsadvies - hebben drie belangrijke eigenschappen geïdentificeerd waarop u moet letten om te voorkomen dat u te maken krijgt met een toxische leiderschapssituatie.

Eigenschap #1: Voorzichtigheid

Voorzichtigheid kan een goede eigenschap lijken voor een manager omdat het wordt verondersteld dat deze leiders weloverwogen en rationeel zullen zijn. Dit is echter niet altijd het geval en de eigenschap kan veel meer beperkend dan gunstig zijn. Voorzichtige leiders kunnen toxisch zijn omdat hun angst om fouten te maken projecten en bedrijven tot stilstand kan brengen. „Dit soort leiders heeft de neiging te werken met een ‘slechtste scenario’-mentaliteit waardoor ze stilstaan bij het feit dat niets zeker is. Dit creëert op zijn beurt weerzin bij voorzichtige leiders om nieuwe dingen te proberen en moeite om beslissingen te nemen”, legt Dr. Ryne Sherman, Chief Science Officer en co-host van The Science of Personality Podcast uit. 

Dit onvermogen om een beslissing te nemen kan projecten tot stilstand brengen en kan resulteren in een volledig gebrek aan leiderschap of doelloze managers. Dit heeft een negatieve invloed op hun ondergeschikten omdat hun teams dan leren om hen te omzeilen om hun dagelijkse werkzaamheden te voltooien, met een gebrek aan management als gevolg. Anderzijds kan deze besluiteloosheid of dit gebrek aan daadkracht overslaan op hun team, waardoor de hele afdeling zich richtingloos voelt en moeite heeft om hun doelen te bereiken.

Eigenschap #2: Fantasierijk

„Fantasierijke mensen zijn zeer creatief en ze houden ervan om deel te nemen aan brainstormsessies, wat als werknemer positief kan zijn omdat het betekent dat uw managers u altijd een platform bieden om uw ideeën en gevoelens te laten horen. Als leiders kunnen ze echter snel verveeld raken door dagelijkse taken en activiteiten, wat contraproductief kan zijn voor het succes van een bedrijf”, aldus Dr. Sherman. Fantasierijke leiders worden gemakkelijk afgeleid door hun eigen gedachten en kunnen van hun taken afdwalen, wat resulteert in een meer chaotische en ongeorganiseerde aanpak van leiderschap die medewerkers die onder hen werken en die gedijen bij een meer gestructureerde aanpak van hun werk, kan isoleren of hinderen. 

Hun leiderschapsstijl kan toxisch worden omdat ze de neiging hebben om problemen te ingewikkeld te maken en ze genieten van de mogelijkheid om onconventionele of nieuwe manieren te vinden om problemen aan te pakken. Helaas vereist niet elk probleem dat een leider het boek herschrijft en hun aandringen op vindingrijkheid en creativiteit kan ertoe leiden dat hun werknemers hen zien als ongerichte en onpraktische leiders, wat hun autoriteit kan ondermijnen en de chaos van hun managementstijl nog kan vergroten.

Eigenschap #3: Gedurfdheid 

Gedurfde leiders kunnen inspirerend, moedig en zelfverzekerd zijn. Werknemers kunnen inderdaad veel van hen leren en van hun opmars naar de top van hun organisaties, maar ze kunnen ook een uitdaging zijn om voor en onder te werken. „Gedurfde leiders weigeren hun fouten en vergissingen te erkennen of verantwoording af te leggen voor hun mislukkingen uit angst voor gezichtsverlies. Omdat ze denken dat ze onfeilbaar zijn, of er in ieder geval op staan dat ze als zodanig worden afgeschilderd, schuiven ze vaak de schuld voor problemen af op hun teams. Dit kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen binnen een teamstructuur en resulteren in wrevel onder de lagere leden van de organisatie, waardoor een toxische werkomgeving ontstaat”, aldus Dr. Sherman.

Hoewel gedurfde leiders soms een gebrek aan verantwoording hebben, kunnen ze ook elke gelegenheid aangrijpen om zichzelf op de borst te kloppen en zelfs met de eer gaan strijken voor alle teamprestaties, ongeacht het niveau van hun betrokkenheid. Dit soort leiders is vaak slecht in het erkennen van het harde werk van hun werknemers en kiezen er in plaats daarvan voor om hun eigen prestaties te benadrukken tegenover hun superieuren. Dit gebrek aan teamsolidariteit, evenals een gebrek aan aanmoediging, kan demotiverend zijn voor een team en leiden tot wrevel onder collega's en een gebrek aan motivatie bij de werknemers die zij leiden. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie