Nederland kampioen bankhangen: 74% blijft trouw aan bank ondanks lage rente

Nederland kampioen bankhangen: 74% blijft trouw aan bank ondanks lage rente

Redactie Baaz

We wisselen massaal van energieleverancier of zorgverzekeraar, maar zijn over het algemeen trouw aan onze bank. Maar liefst driekwart van de Nederlanders (74%) is namelijk niet van plan om binnen twee jaar te wisselen van bank. Dit blijkt uit gegevens van financieringsplatform BridgeFund, dat onderzoek deed naar het spaargedrag van Nederlanders.

Waarom komen we niet van de bank af?

Zit jij al je hele leven bij dezelfde bank? Je bent zeker niet de enige. Uit het onderzoek van BridgeFund blijkt dat slechts 9 procent van de Nederlanders actief overweegt om binnen twee jaar over te stappen. Daarnaast is 63 procent ervan overtuigd dat hun spaargeld bij de bank in veilige handen is en geen risico loopt.

Waarom zijn we zo trouw aan onze bank? Julian van de Steeg, Founder & CEO bij financieringsplatform BridgeFund, heeft wel een idee. “Veel mensen zitten nog steeds bij de bank waar hun ouders ooit een rekening voor ze hebben geopend. Kennelijk is de drempel om over te stappen groot, zelfs als een andere bank hogere spaarrentes biedt. De prikkel om te switchen van zorgverzekering of energieleverancier is ook sterker, omdat dit direct een maandelijkse besparing oplevert. Terwijl een verschil in rentepercentage een nog grotere winst kan opleveren.”

Maatschappelijk verantwoord bankieren wint terrein

Naast een hogere spaarrente kunnen ook persoonlijke overtuigingen en idealen een rol spelen bij het overwegen van een overstap. Zo vindt 49 procent van de Nederlanders het belangrijk dat banken duurzaam en maatschappelijk verantwoord handelen. Tegelijkertijd scoren banken niet altijd goed op deze thema’s, zo blijkt uit publicaties van onder meer de Eerlijke Bankwijzer. Ondanks dat banken steeds vaker onder het vergrootglas liggen vanwege hun beleid, zet dit mensen blijkbaar niet meteen aan tot actie.

Beleggen voor een hoger rendement

Naast sparen zijn er natuurlijk ook andere manieren om geld te laten groeien en impact te maken. Bijna een derde van de Nederlanders (28%) overweegt dan ook om te beleggen of te investeren om een hoger rendement te behalen.

Volgens Van de Steeg is er een trend te zien: “We zien dat mensen kritischer zijn op het beleid van hun bank en vaker nadenken over alternatieve manieren om hun geld laten groeien, aangewakkerd door de lage spaarrentes en hoge inflatie. Hoewel de stap naar het wisselen van bank of starten met beleggen groot is, is het goed dat mensen zich realiseren dat ze op andere manieren hun geld kunnen inzetten. Ik verwacht dat dit besef de komende jaren alleen maar zal toenemen.”

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie