Na zware verliezen stijgt de Amerikaanse beurs weer historisch hard

Ruben den Boer
2018 lijkt steeds vreemder te worden. Tenminste, als je naar de wereldwijde beurzen kijkt. Die schommelen namelijk continu heen en weer. Waar er het weekend voor de kerst nog enorme verliezen werden geleden op Wall Street en de Japanse Nikkei-index, sloten deze beurzen de woensdag af met een opmerkelijk grote winst.

Als er één woord is waarmee we de wereldwijde aandelenhandel op dit moment kunnen omschrijven, dan is dat ‘zenuwachtig’. 2018 belooft tot een onvoorspelbaar einde te komen dankzij de grote schommelingen op de beurs.

Grote verliezen

Het weekend voor kerst sloeg de paniek toe. President Trump uitte veel kritiek op de Fed (de Amerikaanse centrale bank), de Amerikaanse regering is in ‘shutdown’ en ook de handelsoorlog met China lijkt nog niet geweken te zijn. Dat alles zorgde ervoor dat aandelen massaal verkocht werden, het leidde tot de grootste verliezen op de Dow-Jones- en Nikkei-index.

Koopjesjagen

Waar verliezen worden geleden, dalen de prijzen: dat weet elke beurshandelaar. De grote verliezen voor kerst werden woensdag (dinsdag was de beurs gesloten wegens kerst) dan ook gevolgd door een heuse uitverkoop. Aandelen lagen voor relatief lage prijzen in de schappen en de handelaren speurden als ware koopjesjagers naar de beste deals.

LEES OOK: Je geld voor je laten werken?

Door dit massale koopgedrag steeg de beurs op zijn beurt weer harder dan hij de afgelopen 3 jaar heeft gedaan. De Dow-Jones en de S&P 500 stegen 5 procent, de Nasdaq steeg 5,8 procent en de Japanse Nikkei-index sloot 3,9 procent hoger.

Hoe lang deze stijging stand zal houden is echter de vraag, only time will tell.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben