Waarom niemand de beurs kan timen

Waarom niemand de beurs kan timen

Redactie Baaz

Beleggers houden niet van onzekerheid. En een grote onzekerheid is de koersontwikkeling op korte termijn. Daarom proberen veel beleggers de beurs te timen. Komt er een correctie aan? Zitten we op een dieptepunt? Hoe lang stijgen de koersen nog door?

Allemaal vragen die met timing te maken hebben. Maar het is vrijwel onmogelijk om de koersen te voorspellen. Zelfs professionele vermogensbeheerders kunnen dat niet. En zij hebben de ervaring en hebben vaak veel meer research gedaan. Toch gaan in crisistijden de rendementen van veel actieve vermogensbeheerders met de markt omlaag. Het beursjaar 2022 was daar een bevestiging van. Maar dat leerde ons ook een andere les, want 2023 ging heel anders van start. Beurskoersen stegen weer en de markt beleefde een goede start van het jaar. Zo kan het schommelen in korte tijd. 

Beleggen moet u niet doen voor de korte termijn, dan is het risico op forse verliezen veel te groot. Beleggen vereist een lange termijn, bij voorkeur 10 tot 15 jaar. En wat blijkt dan? Dat tijd veel belangrijker is dan timing! Want op de langere termijn stijgen de beurskoersen altijd. Dat is een feit. Correcties op de beurs werden in de jaren daarna altijd weer goedgemaakt, waarna de beurzen hun weg omhoog voortzetten. Op korte termijn kan dat met horten en stoten gaan, maar op de lange termijn levert beleggen een aantrekkelijk rendement op. 

Volgens Finner, een onafhankelijke vergelijkingssite voor vermogensbeheer en beleggen, levert een aandelenportefeuille historisch gezien ruim 7% rendement op over de lange termijn. Maar daar kunnen tussentijds fikse verliezen bij horen. De wereldeconomie groeit vrijwel ieder jaar en dat stuwt de beurzen hoger. Ook dat is een feit. Zelfs na zware beurscorrecties, kwam de markt er altijd weer bovenop. Dat was zo na de dotcom-crisis, de financiële crisis, de coronacrisis, enzovoort. De vermogenscoaches van Finner adviseren daarom om voor de lange termijn te beleggen (langer dan 10 jaar). Dat is veel belangrijker dan uw tijd te verdoen met het proberen te timen van de markt. Dat lukt toch niet en eigenlijk doet u het nooit goed, want er zal altijd een beter moment of een betere keuze zijn geweest. 

Het beste is daarom te beginnen met beleggen met een lange horizon. Dan is de kans het grootst dat u een veel beter rendement hebt behaald dan met sparen. Benieuwd geworden? Informeer u zelf goed. Dat kan via een onafhankelijke vergelijkingssite als Finner. Vermogensbeheer vergelijken of brokers? Of benieuwd naar het verschil in rendement tussen sparen of beleggen na tien jaar? U vindt het direct inzichtelijk op Finner.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie