Mozilla komt naar Amsterdam met MozFest House
MozFest House naar Amsterdam

Mozilla komt naar Amsterdam met MozFest House

Redactie Baaz

Voor een cruciale dialoog over tech en maatschappij

Tussen 19 en 21 juni verwelkomt Amsterdam voor het eerst MozFest House, een uniek platform waar technologen, activisten, kunstenaars, beleidsexperts en studenten samenkomen. Het festival, dat als doel heeft een kritische dialoog te bevorderen over technologie en maatschappij, richt zich specifiek op verantwoorde kunstmatige intelligentie (AI) en digitale gezondheid. Het initiatief is gelanceerd door Mozilla Foundation, bekend om haar al decennialange inzet voor een gezonder internet en digitaal landschap.

MozFest House: Het Ontmoetingspunt voor Verantwoorde Technologie

Deze editie van het festival staat in het teken van de opmars van AI en de groeiende noodzaak voor een betrouwbare en verantwoorde toepassing van de technologie. Terwijl Europa hard aan wet- en regelgeving werkt, klinkt de roep om reflectie en dialoog vanuit de maatschappij steeds luider. Tegen deze achtergrond biedt MozFest House een uniek platform voor kritische conversatie over onze digitale rechten en de menselijke vooruitgang. 

Het festival onderstreept niet alleen globale vraagstukken, maar verbindt zich ook nadrukkelijk met de stad Amsterdam. Lokale partners als de Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Waag, Digital Rights House Amsterdam en de gemeente Amsterdam tonen aan dat onze digitale toekomst een zaak is van iedereen, niet alleen van technologen.

AI, digitale veiligheid en inclusie op de agenda

Het programma omvat internationale sprekers, paneldiscussies, workshops en kunstinstallaties. Onderwerpen zoals digitale veiligheid, inclusie en data privacy komen aan bod. Hoogtepunten zijn onder andere de MozFest sprekersreeks ‘Dialogues and Debates’, en het Ethical Dilemma Cafe in samenwerking met BBC Research, dat ook toegankelijk is voor bezoekers zonder een MozFest kaartje.

"MozFest House is een ontmoetingsplaats voor individuen en organisaties die zich inzetten voor thema's zoals algoritmische vooroordelen, AI-transparantie, databeheer en activisme," aldus Sarah Allen. "Door het evenement in Amsterdam te houden, sluiten we aan bij de wereldwijde discussie en versterken we lokale initiatieven."

Mozilla werkt al meer dan twee decennia aan de realisatie van het volledige potentieel van het internet. Dit doet zij onder andere door het uitbrengen van het jaarlijkse Internet Health Report, waarin ze de gezondheid van het internet onderzoekt. Dit jaar richt het rapport zich specifiek op kunstmatige intelligentie, een cruciaal onderwerp voor het internet en de mensheid.

Het festival vindt plaats in de Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Een tweede MozFest House zal later dit jaar in Nairobi worden gehouden.

Tickets voor MozFest House zijn nu verkrijgbaar via mozillafestival.org/house.

Lees hier meer over: Events

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie