Pensioenzorgen

MKB-bedrijven stoppen met pensioen bij aanhoudende wijzigingen wet- en regelgeving

ZZP
Redactie Baaz
De wet- en regelgeving wordt zo vaak aangepast dat MKB-bedrijven geneigd zijn te stoppen met het aanbieden van pensioenen aan hun werknemers.

Ze betalen bijna meer aan de adviseur om alle wijzigingen door te voeren, dan aan pensioenpremie. Dit vormt een bedreiging voor de pensioenopbouw van een grote groep werknemers in Nederland. Dit stelt Fleur Rieter, directeur a.s.r. Pensioenen (foto). Al die aanpassingen zijn voor MKB-bedrijven te ingewikkeld en onoverzichtelijk. Zo is de laatste drie jaar twee keer de pensioenleeftijd aangepast, is het instemmingsrecht -dat ieder individu moet instemmen met elke wijziging- aangepast, zijn de fiscale staffels gewijzigd en is de optie doorbeleggen toegevoegd. 

Opbouwen van pensioen door ZZP’ers

Met een paar man personeel wegen de kosten niet meer op tegen de tijd en energie die dit MKB-bedrijven kost en de waardering die het ze oplevert. In de politiek wordt het niet of nauwelijks opbouwen van pensioen door ZZP’ers als een issue gezien. Dat geldt nog meer voor de groep werknemers in loondienst bij MKB-bedrijven. ZZP’ers hebben vaak ook nog waarde in hun bedrijfje zitten, dit is bij werknemers niet het geval. 

‘Mensen zelf laten sparen gebeurt niet, weten we uit onderzoek. Dit is een maatschappelijk probleem. Er is rust in het pensioendossier nodig’, zegt Fleur. 

Leuker en toegankelijk maken pensioenen

De pijlen moeten worden gericht op het leuker en toegankelijk maken van pensioenen, in plaats van de complexiteit vergroten. Werknemers moeten op een snelle en eenvoudige wijze zien wat hun pensioen voor hen betekent. Dat is ook de manier om het pensioenbewustzijn te vergroten. 

Het advies aan minister Koolmees is om de wetgeving niet rule-based, maar juist principle-based in te zetten. Er liggen voldoende initiatieven bij uitvoerders ten aanzien van communicatie. Daarnaast is het kostenefficiënter om niet elk jaar wijzigingen door te voeren. Het schept duidelijkheid en neemt de onrust weg bij werkgevers en werknemers. 
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie