Metropoolregio Amsterdam zet verder in op circulair inkopen

MVO
Bart Remmers
De Metropoolregio Amsterdam behoort tot de vijf sterkste economische regio’s van Europa en de economie groeit gestaag. Maar dat is niet genoeg.

De ambitie is er om tot de top drie van meest concurrerende Europese regio’s te horen in 2025 en om iedereen in de regio daarvan te laten meeprofiteren. De Metropoolregio Amsterdam kenmerkt zich door unieke kwaliteiten en kansen. Maar ook een regio met grote uitdagingen op economisch, sociaal, circulair en infrastructureel vlak. 

Circulair inkopen en oplossingen voor logistiek

Het oplossen van grootstedelijke uitdagingen komt alleen van de grond als partijen vanuit eigenbelang het maatschappelijk belang serieus nemen. En dat laat de regio vandaag zien met het omarmen van circulair inkopen en oplossingen voor logistiek.

State of the Region vindt dit jaar voor het eerst plaats en is een initiatief van de MRA-overheden, Economische Zaken Gemeente Amsterdam, Amsterdam Marketing en de Amsterdam Economic Board. Het wordt mede mogelijk gemaakt door Rabobank, ABN Amro en Nuon. Het is een mijlpaal in een traject waarin partijen in de Metropoolregio Amsterdam worden gestimuleerd om de krachten te bundelen om concrete doelen te behalen op de 5 grootstedelijke uitdagingen (Circulaire Economie, Mobiliteit, Gezondheid, Talent voor de Toekomst en Digitale Connectiviteit).

Meer dan 150 miljoen euro aan circulaire inkoopcontracten 

Schiphol, Universiteit van Amsterdam, Meerlanden, Nova College, Regio Gooi en Vechtstreek, AM, ABN Amro, Provincie Noord-Holland, Gemeente Zaanstad en KPN samen met Hewlett Packard Enterprise ondertekenen vandaag circulaire commitments voor het inkopen en aanbesteden van circulaire producten en diensten. Daarin gaan ze de samenwerking aan met hun partners in de keten. 

De ondertekenaars hebben in de Community of Practice Circulair Inkopen, een leeromgeving op initiatief van de Amsterdam Economic Board, toegewerkt naar het omarmen van circulariteit in inkoop- en aanbestedingstrajecten. Van circulaire gebiedsontwikkeling (100 miljoen euro) tot de inkoop van ICT hardware, civiele projecten, tuinonderhoud, bewegwijzering, bedrijfskleding, persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen & schoeisel tot dienstfietsen, kantoorartikelen en kantoormeubilair, allemaal circulair en allemaal nu. 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart