ADW 2023 toont toekomstig personenvervoer met drones

ADW 2023 toont toekomstig personenvervoer met drones

Redactie Baaz
Delegaties van Parijs, waar in 2024 de Olympische Spelen plaatsvinden, en Kobe en Osaka (World Expo 2025 Japan) presenteren op de lustrumeditie van Amsterdam Drone Week voor het eerst hoe zij drones gaan inzetten voor het vervoer van personen. De wereldsteden zijn daarmee koplopers, omdat de inzet van drones voor personenvervoer door de lucht nog niet in wetgeving is geregeld.

De vijfde editie van Amsterdam Drone Week (ADW) vindt dit jaar van dinsdag 21 maart tot en met donderdag 23 maart 2023 weer plaats in RAI Amsterdam. Thema van de aankomende editie is innovatieve luchtmobiliteit om steden en regio’s met elkaar te verbinden.

Personenvervoer World Expo 2025
Opvallend is dat een Japanse delegatie naar Amsterdam komt om inzicht te geven in de inzet van taxidrones voor het vervoer van personen tijdens de World Expo 2025 die gehouden wordt in Kobe en Osaka. Het doel is bezoekers van de wereldtentoonstelling te vervoeren tussen de steden. Over twee jaar wordt er gevlogen met een piloot in drones die maximaal vijf personen kunnen vervoeren. In 2030 is het streven autonome drones te gebruiken voor personenvervoer zonder piloot.

Hierin is Japan vooruitstrevend, aangezien er in Europa nog geen datum is bepaald om dit mogelijk te maken. In de zomer van 2024 zal in Parijs, voor het eerst in de wereld,  personenvervoer met een drone realiteit worden met behulp van een speciaal ontwikkeld netwerk. Dit VTOL-netwerk is een gezamenlijk initiatief van de Franse luchthaveneigenaar Groupe ADP en dronefabrikant Volocopter. Een delegatie van dit consortium komt naar de ADW om uit de doeken te doen hoe ze drones gaan inzetten als taxi’s met piloot in 2024 en wanneer het in Europa mogelijk wordt zonder piloot te vliegen.

Drones voor handhaven openbare orde
Drones spelen een steeds grotere rol in het dagelijks leven, zoveel wordt wel duidelijk tijdens de aankomende ADW. Zo komt de Nationale Politie naar de RAI met nieuws over de inzet van drones voor het handhaven van de openbare orde en voor de inzet van recherchewerk. In de drone area geeft het droneteam van de Nationale Politie dagelijks demonstraties met verschillende drones. Zo is er een drone die ingezet wordt om de ontwikkelingen rondom demonstraties of voetbalsupporters goed te kunnen volgen vanuit de lucht.

Saxion Hogeschool Enschede laat in de drone area nut en noodzaak zien van de inzet van autonome beveiligingsdrones en blusdrones. De Hogeschool doet veel onderzoek naar de inzet van drone-technologie voor allerhande toepassingen. Zo kan de blusdrone, een zogenoemde IFEX-drone, snel in actie komen bij een beginnende, kleine brand en met minder dan één liter water gericht het vuur doven. Daarnaast nemen de onderzoekers een autonome beveiligingsdrone genaamd ‘The Beast’ mee naar ADW. Deze drone ondersteunt hulpdiensten doordat hij snel ter plaatse kan zijn bij een beginnende brand of een mogelijke inbraak.

Toekomst elektrisch en autonoom vliegen
Op ADW ontvouwt onder meer Marc Allen (CSO en Senior Vice President of Strategy and Corporate Development van Boeing), verantwoordelijk voor milieu en duurzaamheid, de visie van de vliegtuigbouwer over de toekomst van de luchtvaart en de rol van elektrisch en autonoom vliegen. NAVO-onderzoeker Christian Coman doet uit de doeken welke rol drones spelen bij de verdediging van ons luchtruim.

Een overzicht van het driedaagse programma van ADW Hybrid vind je hier:https://www.amsterdamdroneweek.com/programme/adw-hybrid

Registratie & Accreditatie
Journalisten zijn van harte welkom om ADW 2023 te bezoeken. Accreditatie voor het evenement is mogelijk via deze link.

Over Amsterdam Drone Week                                                                                                                                Amsterdam Drone Week is het wereldwijde platform voor het delen van kennis over actuele luchtoplossingen, innovaties en regelgeving. Het creëren van waardevolle ontmoetingen met alle belangrijke spelers, kennisinstellingen en overheden om zo waarde toe te voegen aan de samenleving met Urban Air Mobility. Door hybride summits, expertsessies en matchmaking verbindt ADW de hele UAM-community rond drone-regelgeving, nieuwe technologie en toekomstige oplossingen. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.amsterdamdroneweek.com

Over RAI Amsterdam
RAI Amsterdam is een internationale beurs- en congresorganisatie. Zij organiseert evenementen in binnen- en buitenland en exploiteert het RAI Convention Centre in Amsterdam aan de Zuidas. RAI Amsterdam verwelkomt jaarlijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers tijdens circa 500 evenementen, waaronder beurzen, congressen, corporate events en andere evenementen. Daarnaast levert de organisatie evenementgerelateerde diensten aan organisatoren, exposanten en bezoekers.

Lees ook: Amazon mag pakketbezorging met drones testen

Lees ook: Jonge ondernemers ontwikkelen drones voor in kassen

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie