Mensen met grote zorgbehoeften nauwelijks meer te verzekeren

Mensen met grote zorgbehoeften nauwelijks meer te verzekeren

Redactie Baaz

Nederlanders die gedurende het jaar veel zorg nodig hebben, hebben steeds minder keuze uit zorgpolissen. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Zeker.com. Zij kwamen tot de conclusie dat er voor mensen met veel zorgbehoeften de afgelopen jaren steeds minder polissen zijn.

Zo constateerde Zeker.com dat de keuze uit polissen met ruime dekkingen voor onder andere tandartskosten, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen steeds geringer worden. Bovendien zijn de premies fors gestegen.

Onbeperkt fysiotherapie verzekeren bijna onmogelijk

Wie veel behandelingen fysiotherapie nodig heeft, heeft komend jaar nauwelijks keus meer. Waren er in 2016 nog tien polissen met een onbeperkte vergoeding. In 2022 is er nog maar één polis die online afgesloten kan worden. Bovendien is de premie fors gestegen. In 2016 was de gemiddelde premie 80,63 euro per maand en in 2022 is dat 127,42 euro per maand. Een verschil van ruim 560 euro per jaar.

"Voor mensen die veel fysiotherapie behandelingen nodig hebben, is het onbetaalbaar geworden. Zeker nu er ook nog maar één online aanbieder is en je dus niet meer kunt kiezen. Dat is oneerlijk voor de mensen die vaak naar de fysiotherapeut toe moeten. Die betalen fors, zonder dat zij hier iets aan kunnen doen", aldus Femke Koning van Zeker.com.

zorgverzekering, zeker.com, zorg, zorgbehoeften, onderzoek

32 procent minder polissen voor ruime vergoeding tandarts

Ook Nederlanders die per jaar een vergoeding van 1.000 euro of meer voor tandartskosten willen, hebben steeds minder keus. Zeker.com rekende uit dat het aantal polissen in drie jaar tijd met 32 procent is gedaald. Bovendien is de gemiddelde premie in drie jaar tijd met 10 euro per maand gestegen. 

zorgverzekering, zeker.com, zorg, zorgbehoeften, onderzoek

Polissen met ruime vergoeding alternatieve zorg flink geslonken

Verzekerden die baat hebben bij alternatieve zorg kunnen ook uit steeds minder zorgpolissen kiezen. Waren er in 2017 nog zeven pakketten met een vergoeding voor alternatieve zorg van 1.000 euro of meer. Zijn er in 2022 nog maar drie overgebleven. Bovendien wordt er bij alternatieve zorg maar een deel van de rekening vergoed. Het overige deel moet de verzekerde alsnog uit eigen zak betalen.

Zorg onbetaalbaar voor Nederlanders met grote zorgbehoeften

Zorg is voor veel Nederlanders onbetaalbaar geworden. Niet alleen wordt de premie ieder jaar hoger, ook de behandelingen en medicijnen worden duurder. “Mensen die de pech hebben en veel zorg nodig hebben, of dat nou de tandarts, chiropractor of fysiotherapeut is, zijn ieder jaar meer geld kwijt. Tot een punt dat het echt niet meer op te brengen is. De overheid moet hier nodig iets aan doen, anders zijn er over een paar jaar helemaal geen pakketten meer voor mensen met grote zorgbehoeften. Iedereen heeft recht op goede zorg en dat mag geen luxeproduct worden”, aldus Femke Koning van Zeker.com.

Het idee van een verzekering is dat iedereen premie betaalt en van deze gezamenlijke premie, schade wordt betaald. Maar dat lijkt bij de zorgverzekering ver te zoeken. Iemand die geen zorg gebruikt, betaalt alleen zorgpremie. Iemand die veel zorg gebruikt, betaalt zorgpremie, eigen risico, eigen bijdrage en mogelijk ook nog geld voor consulten. Ook mensen die er niets aan kunnen doen zijn zo veel meer geld kwijt door het huidige zorgstelsel. 

Overstappen tot einde jaar

Tot eind dit jaar kunnen verzekerden overstappen van zorgverzekeraar. Opzeggen kan tot en met 31 december, een nieuwe zorgverzekering vergelijken en afsluiten kan tot en met 31 januari 2022.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie