Meerderheid organisaties ziet toename aantal phishingaanvallen

Meerderheid organisaties ziet toename aantal phishingaanvallen

Redactie Baaz

E-mail- en datasecuritybedrijf Mimecast heeft de nieuwste editie van het State of Email Security-rapport gepubliceerd. In het onderzoeksrapport beschrijft Mimecast de actuele e-maildreigingen voor organisaties wereldwijd.

Het State of Email Security-rapport is gebaseerd op wereldwijd onderzoek van Mimecast en Vanson Bourne onder 800 IT-beslissers en C-level managers. De respondenten beantwoordden vragen over de huidige staat van cybersecurity binnen de eigen organisatie, de cyberaanvallen die zij waarnemen en hun verwachtingen.

Een greep uit de belangrijkste conclusies:

  • Volgens ruim de helft van de ondervraagden is het aantal phishingaanvallen in de afgelopen twaalf maanden toegenomen. In Nederland geldt dat voor 53 procent van de organisaties.
  • Het gaat geregeld mis in de boardroom. 20 procent van de Nederlandse organisaties geeft aan dat C-level managers gevoelige data hebben verstuurd in reactie op een phishingaanval. 
  • Nederland zit hiermee precies op het wereldwijde gemiddelde. In Duitsland is dit 48 procent.
  • Ruim een derde van de Nederlandse organisaties signaleert een toename van het aantal impersonatieaanvallen. Hierbij doen aanvallers zich via e-mail voor als een betrouwbare partij.
  • Bijna de helft van de respondenten geeft toe dat hun management- en financeteams niet over de benodigde kennis beschikken om impersonatieaanvallen te herkennen en af te slaan. In Nederland is dit respectievelijk 49 procent (management) en 42 procent (finance).

Cyberresilience

‘E-mailaanvallen ontwikkelen zich continu’, zegt Peter Bauer, chief executive officer van Mimecast. ‘Dit onderzoek onderstreept het belang van een strategie voor cyberresilience die niet uitsluitend gericht is op de verdediging. Dit is geen 'IT-probleem'. Cyberresilience vereist een organisatiebrede aanpak en de juiste securityoplossingen die medewerkers - van de bestuurskamer tot de receptie - in staat stellen om de laatste verdedigingslinie te vormen.’

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie