Meer vrouwen aan de top: alleen dan nog investeringen

Fenna Kiebert
Een belangrijke groep Nederlandse investeerders vindt dat er meer vrouwen aan de top moeten staan. Alleen dan wordt nog geld in bedrijven geïnvesteerd.

Om meer vrouwen aan de top te krijgen, is er een quotum afgesproken: de hoeveelheid vrouwen met een leidinggevende functie moet 35 procent van het desbetreffende bedrijf zijn. Deze doelstelling moet in drie jaar tijd behaald zijn.

Van alle fondsen zijn er 25 die hun handtekening onder het initiatief hebben gezet. Het geïnvesteerd vermogen dat deze investeerders samen beheren is zo’n 1,1 miljard euro. Dit bedrag is een kwart van het totaal van het beheerde vermogen van Nederlandse durfinvesteerders. Het meeste geld steken de investeerders in nieuwe bedrijven, vooral in de bedrijven met een man als baas.

LEES OOK: AOV zorgt voor zekerheid voor ZZP'ers in elke branche

Mannelijke ondernemers

Nadat investeerders Eva de Mol en Janneke Niessen onderzoek deden naar de financiering van vrouwelijke start-ups, kwamen zij erachter dat investeerders bijna alleen maar willen investeren in startende bedrijven, geleid door een man. Slechts 1,6 procent van de bedrijven waarin geld gestoken werd, stond onder leiding van een vrouw. De Mol en Niessen vonden naar aanleiding van dit lage cijfer dat daar verandering in moest komen. Zo ontstond het plan voor het quotum.

Niessen zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat ze de afgesproken periode van drie jaar niet te lang vindt. Juist omdat het zo’n grote stap is, 35 procent vrouwen aan de top, is het een groot verschil als je over drie jaar terugkijkt naar hoe het nu was.

Prins Constantijn is ook een van de initiatiefnemers van het quotum. Als Nederlandse start-up-ambassadeur vindt hij dat mensen bewust moeten worden gemaakt van de voordelen van goede bedrijven met vrouwen aan de top. Hij zegt tegen het Financieel Dagblad dat hij het zonde zou vinden als deze zonder financiering blijven zitten.

Techsector

De keuze voor 35 procent is gebaseerd op het midden-en kleinbedrijf, waarbij al 35 procent uit vrouwelijke ondernemers bestaat. Vooral in de techsector ligt het aantal topvrouwen veel lager, dus vooral daar moet iets aan veranderd worden. 

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna