Meer Nederlandse ondernemers door ZZP'er

MKB
ZZP
Jordi Smit
Interessant nieuws voor de Nederlandse ondernemers: het aantal ondernemingen zit in de lift. Nederland telde in 2018 namelijk meer ondernemingen dan het jaar ervoor. Dat meldt de Kamer van Koophandel.

1,9 miljoen ondernemers

De groei lijkt voornamelijk te komen door de groei van de ZZP'ers. Ook kwamen er iets meer ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) bij, meldt de Kamer van Koophandel. In totaal gaat het om ruim 1,9 miljoen ondernemingen. Dat zijn er 82.000 meer dan in 2017.

Aantal ZZP'ers gegroeid

Onder zelfstandigen zonder personeel is het verloop groot. Vorig jaar startten 168.000 mensen een eenmanszaak, maar daar staan 90.000 mensen tegenover die stopten als ZZP'er. Het aantal MKB'ers groeide met 600 tot een totaal van 442.529 bedrijven. Vooral in de energiesector, de bouw, en de zorg was er een opvallende groei van het aantal bedrijven.

LEES OOK: Ondernemerschap en online ondernemen

Steeds meer jonge ondernemers

Afgelopen woensdag werd al bekend dat steeds meer jonge ondernemers de weg naar de kamer van koophandel vinden. Volgens de NOS schreven in 2018 3.586 tieners tussen de 13 en 18 jaar zich in bij de Kamer van Koophandel. In 2017 waren dat er nog ‘maar’ 2.726. Behalve dat er steeds meer tieners zich inschrijven bij de KVK, schrijven ze zich ook in andere categorieën in. Waar ‘ontwikkelen, produceren en uitgeven van software’ vroeger veruit de populairste categorieën was, worden de meest ondernemingen nu ingedeeld onder ‘detailhandel via internet in kleding en modeartikelen’. Dit zou indirect ook kunnen betekenen dat steeds meer meisjes vroeg ondernemer worden.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi