Meer Nederlandse ondernemers door ZZP'er

Meer Nederlandse ondernemers door ZZP'er

Redactie Baaz

Interessant nieuws voor de Nederlandse ondernemers: het aantal ondernemingen zit in de lift. De Kamer van Koophandel meldt dat Nederland afgelopen jaar meer ondernemingen telde dan in 2017.

1,9 miljoen ondernemers

Reden van de stijging is de groei van ZZP'ers en ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Bij elkaar gaat het om meer dan 1,9 miljoen ondernemingen. Het zijn er 82.000 meer dan in 2017.

Aantal ZZP'ers gegroeid

Het verloop onder ZZP'ers is groot te noemen. Afgelopen jaar begonnen 168.000 mensen een eenmanszaak. Daar staan echter 90.000 mensen tegenover die stopten als ZZP'er. Het aantal MKB'ers steeg met 600 tot  442.529 bedrijven. De meest opvallende groei vond in de energiesector, bouw en zorg plaats.

LEES OOK: Ondernemerschap en online ondernemen

Steeds meer jonge ondernemers

Afgelopen woensdag werd al bekend dat steeds meer jonge ondernemers de weg naar de kamer van koophandel vinden. Volgens de NOS schreven in 2018 3.586 tieners tussen de 13 en 18 jaar zich in bij de Kamer van Koophandel. In 2017 waren dat er nog ‘maar’ 2.726. Behalve dat er steeds meer tieners zich inschrijven bij de KVK, schrijven ze zich ook in andere categorieën in. Waar ‘ontwikkelen, produceren en uitgeven van software’ vroeger veruit de populairste categorieën was, worden de meest ondernemingen nu ingedeeld onder ‘detailhandel via internet in kleding en modeartikelen’. Dit zou indirect ook kunnen betekenen dat steeds meer meisjes vroeg ondernemer worden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie