Meer faillissementen in de Achterhoek in 2019

Meer faillissementen in de Achterhoek in 2019

Redactie Baaz
Er is een eind gekomen aan het dalende aantal faillissementen in de Achterhoek. In 2017 waren er 85 bedrijven die onderuitgingen, gevolgd door 45 bedrijven een jaar later. Maar in 2019 steeg het aantal met bijna 29% naar 63 bedrijven die volgens CBS onderuitgleden. Dit is in lijn met het aantal faillissementen in Nederland als geheel, waar vorig jaar een stijgende lijn te zien was in verhouding met voorgaande jaren.

De Achterhoek staat hiermee overigens niet bovenaan in de lijst. In Gelderland steeg het aantal faillissementen met 44 bedrijven. Gemeten in procenten is Zeeland de ‘winnaar’ met een stijging van ruim 34%, aldus de cijfers van het CBS.

Aantal faillissementen is gestegen ten opzichte van 2018

Volgens het CBS zijn 3208 bedrijven failliet verklaard in 2019. Dit zijn er 63 meer dan in 2018, een stijging van slechts 2% dus. Erg spectaculair is de ontwikkeling van het aantal faillissementen in Nederland als geheel overigens niet. Alleen in 2013 zagen we een hoge piek met 8366 failliet verklaarde bedrijven. De hierop volgende jaren is de lijn relatief vlak gebleven en ook 2019 vormt geen uitzondering.

Welke sectoren zijn het gevoeligst?

Niet alle sectoren in Nederland zijn even gevoelig voor faillissementen. In 2019 was het opnieuw de handel waarin de meeste bedrijven onderuitgingen, op afstand gevolgd door de financiële instellingen. Daarna volgen de specialistische zakelijke diensten, de bouwnijverheid en de industrie.

In de verhuursector en de landbouw, bosbouw en visserij zien we opnieuw het kleinste aantal faillissementen.

Wat is de reden achter deze faillissementen?

De achtergrond is verschillend per situatie. Veel bedrijven gaan onderuit in het eerste jaar omdat de ondernemer begonnen is met een verkeerd idee of te weinig voorbereiding. Andere bedrijven hebben te weinig ervaring in het management of geen inzicht op de ontwikkelingen op de markt, waardoor de business gedoemd is te mislukken.

Het gaat echter voornamelijk verkeerd op het gebied van financieel management. Niet alleen met het debiteuren- en crediteurenbeleid, maar ook op het gebied van budgettering en aantrekken van vreemd vermogen. Wanneer dit niet lukt, of wanneer vreemd vermogen niet afbetaald kan worden en de bestaande lening oversluiten ook niet mogelijk is, is een faillissement nagenoeg onvermijdelijk.

Twee andere redenen voor faillissementen, niet alleen in het eerste jaar, is het verlies van motivatie door de ondernemer zelf en het gebrek aan online zichtbaarheid. In de meeste gevallen zien we echter een combinatie van factoren.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie