Meer data en omzet door server-side tagging
Meer data en omzet door server-side tagging

Meer data en omzet door server-side tagging

Redactie Baaz

Voor e-commerce draait alles om het begrijpen en optimaliseren van de customer journey. Het verzamelen van de juiste gegevens en het nauwkeurig bijhouden van gebruikersgedrag is key om inzicht te krijgen in klantvoorkeuren en het verbeteren van het conversiepercentage. Een mogelijkheid die we steeds vaker implementeren bij e-commerce bedrijven is server-side tagging. Hieronder geef ik een aantal redenen waarom je als serieuze e-commerce spelers eigenlijk niet meer om server side tagging heen kan.

Wat is server-side tagging?

Server-side tagging is een methode waarbij het taggen en volgen van gebruikersgedrag niet langer plaatsvindt op de client-side (bijvoorbeeld via JavaScript-tags op de website), maar op de serverkant.

In plaats van het laden van meerdere tags op de gebruikersbrowser, worden de tags geplaatst op de server van het bedrijf zelf. Door deze aanpak voeg je een extra laag toe aan het proces, waarmee je jouw eigen gegevens beheert. Vanaf jouw server kun je de gegevens vervolgens naar de gewenste bestemming verzenden, zoals bijvoorbeeld Google Analytics, Microsoft Ads of Facebook.

Voordelen van server-side tagging voor e-commerce bedrijven:

1. Snellere website

De client-side tagging kan leiden tot vertragingen in de laadtijd van een website, wat een negatieve invloed kan hebben op de gebruikerservaring. Server-side tagging vermindert deze belasting op de client-side, waardoor de website sneller kan laden en gebruikers minder snel afhaken.

2. Betere gegevens

Server-side tagging zorgt voor betrouwbaardere gegevens, omdat het minder gevoelig is voor fouten en beïnvloeding door adblockers of verouderde browsers. Door tags rechtstreeks op de server te plaatsen, kunnen e-commerce bedrijven nauwkeurigere en consistente gegevens verzamelen, waardoor ze beter geïnformeerde zakelijke beslissingen kunnen nemen. Denk hierbij aan de journey van winkelmand tot afrekenen. We zien vaak dat Google Analytics 4 minder nauwkeurig meet dan via een eigen server. 

3. Verbeterde privacy en gegevensbescherming

Met toenemende wetgeving over privacy en gegevensbescherming is server-side tagging een interessante optie voor e-commerce bedrijven. Omdat tags worden geplaatst op de serverkant, kunnen bedrijven de controle hebben over welke gegevens ze verzamelen en hoe ze deze gebruiken. Dit kan helpen om te voldoen aan de huidige privacywetten en het vertrouwen van klanten te vergroten. Voor Nederlandse e-commerce spelers is server-side tagging de kans om online data op te slaan op een Europese server in plaats van de standaard Amerikaanse servers van GA4.  

4. Flexibiliteit en schaalbaarheid

Server-side tagging biedt e-commerce bedrijven veel meer flexibiliteit en schaalbaarheid in vergelijking met traditionele client-side tagging. Het maakt het gemakkelijker om nieuwe tags toe te voegen of bestaande tags aan te passen zonder afhankelijk te zijn van ontwikkelaars of wijzigingen in de frontend-code. Dit maakt het implementatieproces sneller en efficiënter.

5. Integratie met externe tools en diensten

Door server-side tagging te gebruiken, kunnen e-commerce bedrijven naadloos integreren met externe tools en diensten, zoals Instagram Ads, Facebook Ads, Google Ads en TikTok Ads. Door deze koppeling op te starten zien we vaak veel meer conversies via deze kanalen dan dat we eerder hebben gemeten.  

Aan de slag met server-side tagging

Server-side tagging biedt tal van voordelen voor e-commerce bedrijven die streven naar verbeterde prestaties, betere gegevenskwaliteit, gegevensbescherming, flexibiliteit en integratiemogelijkheden. 

Het overstappen naar server-side tagging kan de algehele e-commerce-ervaring verbeteren en bedrijven een concurrentievoordeel geven in een steeds competitievere markt. 

Benieuwd naar de voordelen van server-side-tagging voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met het datateam via ditigalinside.nl.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie