Meer dan de helft van Nederlandse vrouwen vindt de overgang taboe
Meer dan de helft van Nederlandse vrouwen vindt de overgang taboe

Meer dan de helft van Nederlandse vrouwen vindt de overgang taboe

Redactie Baaz

Dit en meer blijkt uit het grootste internationale onderzoek naar de overgang

Hoewel de helft van de wereldbevolking op enig punt in haar leven in de overgang belandt, is praten hierover een taboe. 51% van de vrouwen zal alleen over dit onderwerp praten als anderen hierover beginnen, blijkt uit een internationaal onderzoek dat in opdracht van Essity werd gevoerd. Het hygiëne- en gezondheidsbedrijf wil vrouwen+ helpen dit taboe bespreekbaar te maken. In de Week van de Overgang faciliteert Essity dan ook verschillende gesprekken onder de noemer ‘Help, ik raak mijn ei kwijt!’.

 

Gebrek aan kennis

Wat is de overgang nou eigenlijk? Uit het onderzoek van Essity blijkt dat er een groot gebrek aan kennis is. 83% van de vrouwen die nog niet in de overgang zit weet niet wat de perimenopauze - de fase voorafgaand aan de laatste ongesteldheid - is. Van de vrouwen in de overgang geeft maar liefst 46% aan niet geïnformeerd te zijn over de overgang en het effect daarvan op hun lichaam. 21% weet zelfs helemaal niet wat de overgang betekent. 

 

Schaamte voedt het taboe

Van de Nederlandse vrouwen in de overgang vindt 52% praten over de overgang een taboe. Dit komt doordat de overgang zo verschillend is voor iedereen (50%), vrouwen niet graag praten over de ‘achteruitgang’ van hun lichaam (50%), ze zich schamen om over persoonlijke problemen te praten (46%) en het feit dat de overgang wordt geassocieerd met oude mensen (38%).


Gertie Eikenaar, communications director van Essity: “Vrouwen kunnen elkaar veel meer supporten op dit onderwerp. Het delen van ervaringen kan een boost geven aan je zelfvertrouwen.” Uit een jaarlijkse meting onder eigen medewerkers blijkt dat 85% van hen de ruimte voelt om met collega’s over overgangssymptomen te praten. 70% durft dit ook te bespreken met hun manager. “We willen er vanuit Essity aan bijdragen dat steeds meer mensen - binnen en buiten onze organisatie - de ruimte voelen om over dit onderwerp te praten.”

 

Help, ik raak mijn ei kwijt!

Maar liefst 49% van de Nederlandse vrouwen+ in de overgang zegt geen steun te krijgen uit haar omgeving. En op de werkvloer is dit percentage al helemaal laag: daar ervaart slechts 4% steun van een support netwerk. Essity wil hier verandering in brengen en organiseert daarom in de Week van de Overgang live Q&A’s op instagram met influencers Carly Wijs, Isa Hoes, Tanja Jess, Susan Smit en verpleegkundig overgangsconsulenten Marijntje Kelter en Caroline van Lokven om de kennis over de overgang te vergroten en het taboe te verkleinen. Ook worden er intern gesprekken georganiseerd waarin vrouwen hun ei kwijt kunnen.

 

LEES OOK: Internationale Vrouwendag 2022: aandeel vrouwelijke ondernemers stijgt verder

LEES OOK: Afgelopen tien jaar meer vrouwen aan het roer in Nederland

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie