Meer dan de helft van HR-professionals vindt het huidige verlofstelsel een rommeltje

Meer dan de helft van HR-professionals vindt het huidige verlofstelsel een rommeltje

Redactie Baaz

Er heerst onder HR-professionals bezorgdheid over de groeiende omvang van verlofregelingen. De uitgebreide verlofregelingen, waaronder recente uitbreidingen van vaderschapsverlof, transitieverlof en voorstellen voor nieuwe regelingen zoals rouwverlof, worden door meer dan de helft van de HR-professionals (56%) gezien als een overdreven verzorgingsstaat. Dit blijkt uit recent onderzoek van Visma YouServe onder meer dan 300 HR-professionals. Velen maken zich dan ook zorgen over hoe deze regelgeving straks in de praktijk wordt toegepast. De complexiteit heeft in het verleden al tot fouten geleid. 32 procent van de HR-professionals geeft aan dat binnen hun organisatie gevallen zijn geweest waar werknemers te weinig of juist te veel verlof hebben er ontvangen.

 

Zorgen over arbeidsmarktuitdagingen

Ook hebben HR-professionals kritiek op de voorgestelde arbeidsmarktplannen van demissionair minister Van Gennip, met name op de verplichting voor werkgevers om na drie tijdelijke contracten een vaste baan aan te bieden. Bijna de helft van de ondervraagden (47%) is van mening dat dit een beslissing moet zijn die aan het bedrijf zelf moet worden overgelaten. Tegelijkertijd verwacht een derde (36%) problemen als de overheid harder gaat optreden tegen zzp’ers die eigenlijk geen ondernemer maar werknemer zijn. De recente stijging van het wettelijk minimumloon heeft ook de aandacht van HR-professionals getrokken. Terwijl 42 procent vreest dat dit organisaties in moeilijkheden kan brengen, geeft een meerderheid (64%) aan dat werknemers nog steeds meer waarde hechten aan vrije tijd dan aan hogere lonen.

Sharon Parinussa, HR-directeur bij Visma YouServe: “De frustratie van HR-professionals over de voortdurend veranderende wet- en regelgeving is begrijpelijk, vooral in combinatie met de steeds toenemende werkdruk. Op de huidige arbeidsmarkt is het nog steeds een uitdaging om niet alleen nieuw talent aan te trekken, maar ook om bestaande werknemers te behouden en te ondersteunen in hun groei. De voortdurende veranderingen in wetgeving maken het steeds lastiger om aan deze taak te voldoen. Bovendien wordt de nieuwe voorgestelde regelgeving als te streng ervaren, waardoor er weinig ruimte overblijft voor maatwerk. Het vinden van de juiste balans tussen regelgeving en flexibiliteit is cruciaal om een gezonde werkomgeving te behouden.”

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie