Aandelenkoers Tesla omlaag

Medeoprichter Tesla verliest miljarden

Aimée van Vuuren
Het aandeel van Tesla beleeft de slechtste jaarstart die het ooit heeft gehad binnen het bedrijf. Het aandelenpakket van topman Elon Musk is door de forse koersval van Tesla flink minder waard geworden.

Elon Musk

Tot en met afgelopen donderdag heeft Elon Musk zo’n 43 procent van de waarde van zijn aandelen van Tesla. Zijn aandelenpakket is nu nog maar 6,4 miljoen dollar waard waar het eerst zo’n 11,3 miljard dollar waard was.

Door de koersdaling van Tesla is Musk van plek nummer 29 binnen de miljardairsindex naar plaats 49 gevallen. Dit is geen probleem, blijkt uit een gelekte mail waarin Musk schrijft aan zijn personeel dat Tesla de komende 3 maanden meer dan 90.000 auto’s gaat afleveren bij klanten. Dit is een verkooprecord binnen Tesla.

Lees ookZelfrijdende Tesla binnen enkele jaren werkelijkheid

Rode cijfers voor Tesla

Na twee winstgevende kwartalen in 2018, lijdt Tesla weer verlies in het eerste kwartaal van dit jaar van 700 miljoen dollar. Tesla verwacht ook in het tweede kwartaal van 2019 verlies met rode cijfers naar buiten te komen.

Tesla heeft begin mei aangegeven 2 miljard dollar op te willen halen voor nieuwe investeringen door middel van een aandelenuitgifte en converteerbare obligaties. Musk steekt daarnaast nog eens 10 miljoen dollar van zijn eigen geld weer in het bedrijf.

De andere 3 grootste aandeelhouders zijn: Tencent Holdings, Public Investment Fund en Larry Ellison. Deze vier grootste aandeelhouders van de autofabrikant hebben gezamenlijk zo’n 7,8 miljard dollar verloren.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée