Marathonvergadering levert nog geen nieuw pensioenstelsel op

Ruben den Boer
Donderdagavond hebben werkgevers, vakbonden en politici ruim 8,5 uur vergaderd over een nieuw pensioenstelsel. Een akkoord is er nog niet; premier Mark Rutte zegt dat het overleg volgende week verder gaat.

Marathonoverleg

'Er is vreselijk hard gewerkt' en 'We zijn echt tot het gaatje gegaan.' Dat waren de woorden van de premier na afloop van het marathonoverleg. De betrokken partijen zaten van donderdagavond 21:00 uur tot vrijdagochtend 05:45 uur rond de tafel in de hoop tot een overeenkomst te komen over een nieuw pensioenstelsel. Die overeenkomst is er nog niet, maar het overleg wordt volgende week weer opgepakt.

Een nieuw pensioenstelsel is een complex onderwerp

De reden dat de vergaderingen zo lang duren (dit was al de derde keer dat de betrokken partijen samenkwamen) is de enorme complexiteit van het onderwerp. Het nieuwe pensioenstelsel heeft invloed op miljoenen werkgevers, werknemers en vakbonden. Bovendien moet de nieuwe regeling houdbaar zijn voor de komende generaties. Er spelen dus veel verschillende belangen en scenario’s, wat het proces alleen maar ingewikkelder maakt.

Onderling beraad pensioenstelsel

Voordat er verder vergaderd wordt over een nieuw pensioenstelsel, krijgen de betrokken partijen eerst de kans om zich terug te trekken in eigen kring voor onderling beraad. Dat zei Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid na de marathonvergadering.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben