Maatschappelijk verantwoord ondernemen: zo doe je dat!

Maatschappelijk verantwoord ondernemen: zo doe je dat!

MVO
Redactie Baaz
Doet jouw onderneming al aan maatschappelijk verantwoord ondernemen? Door rekening te houden met maatschappelijke problemen die spelen en daar niet aan bij te dragen, heeft je onderneming een positief effect op de maatschappij.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen hoeft niet moeilijk te zijn; met een paar simpele aanpassingen kan je al een mooi verschil maken.

Energie

Kies voor hernieuwbare energie van Nederlandse oorsprong om de vergroening te stimuleren. Ook door de thermostaat een paar graden lager te zetten en een schemerschakelaar te gebruiken voor verlichting, ben je bewust met energie bezig. Een fijn extraatje: de laatste twee tips zorgen voor een lager energiegebruik.

HR

Betrek het personeel bij veranderingen en vraag om hun inbreng. Daarnaast komt kennis niet alleen van oudere werknemers: laat je inspireren door jongere werknemers en de kennis die zij met zich meebrengen. Door trainingen en opleidingen aan te bieden kunnen werknemers hun vaardigheden zich verder ontwikkelen. Een medewerkerstevredenheidsonderzoek is een mooie kans om te ontdekken waar het bedrijf goed in is en waar het meer aandacht aan moet besteden.

Vervoer

Stimuleer duurzame vervoersmiddelen door meer reisvergoeding te bieden als medewerkers zich op een duurzame wijze laten vervoeren. Toch liever met de auto? Laat werknemers zelf hun werktijden bepalen, zodat ze files kunnen vermijden. Nieuwe bedrijfsauto nodig? Kies, als het even kan, voor een elektrische auto. Vergeet niet je autoverzekering te vergelijken, want de prijzen verschillen flink per verzekeraar.

Productie

Maak gebruik van duurzame materialen en maak nieuwe producten van afval. Heb je overcapaciteit van (bouw-)materieel, kantoorruimten, vervoer of iets anders? Deel deze dan met andere bedrijven.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is niet iets dat je voor korte duur doet; het gaat om de resultaten die op lange termijn plaatsvinden, waar iedereen profijt van heeft. Daarnaast heeft het een gunstig effect op het bedrijf, aangezien kosten worden verminderd en het bedrijf dankzij zijn duurzame beleid een gunstigere concurrentiepositie krijgt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie