Live vanuit Microsoft Ignite: hoe AI en Microsoft 365 elke werkdag aanzienlijk gaan vergemakkelijken

Live vanuit Microsoft Ignite: hoe AI en Microsoft 365 elke werkdag aanzienlijk gaan vergemakkelijken

Redactie Baaz
Orlando staat deze week volledig in het teken van Microsoft Ignite. Van 4 tot en met 8 november geeft het jaarlijkse IT-evenement een perspectief op de toekomst en geeft het de aanwezigen de inspiratie en training om hun bedrijf vooruit te helpen met behulp van Microsoft-technologie. Wij vlogen de Atlantische Oceaan over, zijn van de partij en houden je doorlopend op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit is wat we tot nog toe te horen hebben gekregen over Microsoft 365.

De kans dat je vandaag de dag nog onbekend bent met Microsoft 365 is klein. Oplossingen als Microsoft Teams (videochat en algehele communicatie), Microsoft Edge (concurrent van Google Chrome), Office (geen uitleg nodig), Cortana (voice assistent) maken elk deel uit van de overkoepelende noemer.

In wezen levert Microsoft 365 zowel een mail-, CRM- als communicatiesysteem. Elk onderdeel ondergaat, zo werd op dag een van Microsoft Ignite aangekondigd, grootse vernieuwing. De lijst is dusdanig groot dat we de uitleg – op elk vlak behalve Cortex, waarover later meer – zo concreet mogelijk proberen te houden.

Summiere

Al met al stelt Teams je vanaf nu in staat om nog soepeler te communiceren met zowel externe als interne collega’s en partners.

Browser Edge is gebouwd op een compleet nieuw systeem, waardoor zijn snelheid het immens populaire Chrome nu evenaart.

Word, Excel en PowerPoint zijn gecombineerd tot een enkele app, welk binnenkort verkrijgbaar is voor iOS en Android. Meldingswaardig is het feit dat papieren documenten nu in een handomdraai te digitaliseren zijn door via de Office app een foto te maken, waarna het document ingelezen en bewerkbaar wordt als Word-document.

Project Cortex

Niet om de bovenstaande nieuwtjes te min te doen, maar het baanbrekende zit ‘m in Microsoft verdere inzet van AI op het alledaagse kantoor. Excel maakt het vanaf nu mogelijk om letterlijke vragen te stellen aan een dataset. Open een flinke lijst gegevens op Excel, stel hardop een vraag waarvan je vermoed dat het antwoord te herleiden is uit de set, en voilà: je krijgt – met een beetje geluk – antwoord.

Het toegankelijker maken van de kennis die op basis van informatie verkregen kan worden is eveneens nadrukkelijk terug te zien in het gloednieuwe Project Cortex.  Cortex gebruikt AI om de voor jouw bedrijf relevante informatie te verzamelen en weer te geven bij gebruik van verschillende onderdelen van Microsoft 365. Ontvangt iemand binnenkort een e-mail, dan zal Project Cortex automatisch en nauwkeurig bepalen welke onderwerpen en thema’s verdere uitleg nodig hebben. Op alle trefwoorden met betrekking tot deze onderwerpen zijn (bijvoorbeeld) binnen een mail te klikken, waarna Cortex ‘topic cards’ presenteert met een verdere uitleg van het woord, rekening houdend met de context van de mail. Dat is geweldig voor het inwerken van nieuw personeel en tijdbesparend bij het behandelen van een onbekend vakgebied.

Project Cortex verschilt met het googelen naar informatie omdat Project Cortex niet alleen bepaalt welke onderwerpen wel en niet relevant zijn aan de organisatie, maar bovendien het kennisniveau van een individu aanvoelt en uitsluitend uitleg waar nodig geeft. Project Cortex is door heel Microsoft 365 heen te configureren. In hoeverre je de AI erop los laat, blijft in eigen handen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie