Lage marktrente maakt zakelijk lenen interessant

Redactie Baaz
Wil je nieuwe voertuigen of machines voor je onderneming aanschaffen? Of wil je investeren in uitbreiding van je huidige bedrijfspand of een ander pand kopen? Voor dergelijke grote investeringen hebben ondernemingen niet altijd voldoende vermogen. De oplossing is het afsluiten van een zakelijke lening. De bedrag dat je maandelijks hiervoor moet betalen bestaat voor een gedeelte uit aflossing, en voor een gedeelte uit rente. Staat de rente nu laag? Dan kan het voordelig zijn juist nu de lening af te sluiten.

Lage marktrente momenteel

De geldmarkt is een vorm van handel. Er is vraag, en er is aanbod. Jij als ondernemer hebt geld nodig om te investeren. Leen je geld, dan betaal je daar rente over aan de partij die jou het geld uitleent. De rente levert de geldverstrekker rendement op. Dat maakt het interessant om het geld uit te lenen.

De rente bij leningen wordt bepaald op basis van de marktrente, het risicoprofiel en het onderpand. Door onder andere het Europese monetaire beleid is er momenteel bepaald geen tekort aan geld. Dat heeft ervoor gezorgd dat de marktrente nu erg laag is. Geldverstrekkers kunnen relatief goedkoop geld uitlenen, en concurreren om de laagste rente te bieden. De gemiddelde rente voor zakelijke leningen is dan ook relatief laag. Dit zie je overigens op de gehele geldmarkt, want de hypotheekrente is ook laag.

Dat maakt zakelijk lenen erg interessant op dit moment. De rente staat immers de gehele looptijd van de lening vast. Sluit je nu een zakelijke lening af? Dan blijf je gedurende de looptijd de lage rente betalen. Zelfs als de rentestand tussentijds stijgt.

Mogelijk voordelig om een bestaande zakelijke lening over te sluiten

Heb je in het verleden eerder al eens een zakelijke lening afgesloten? Dan is de kans groot dat de rente over jouw lening hoger is dan de huidige rentestand. Je betaalt in dit geval dus eigenlijk onnodig veel voor de bedrijfslening. Wil je minder rente betalen? Bekijk dan of het mogelijk is de zakelijke lening over te sluiten. Dit houdt in dat je de lening onderbrengt bij een andere geldverstrekker. Houd er wel rekening mee dat je huidige geldverstrekker een boete zal berekenen. Zij gaan immers toekomstige inkomsten missen, en dat zal gecompenseerd moeten worden. Soms is echter, zelfs ondanks de boete, herfinanciering nog steeds interessant zijn. Dit is het geval als het bedrag van de boete lager is dan je bespaard hebt door over te sluiten.

Ook bij lage marktrente belangrijk om zakelijke leningen te vergelijken

Heb ook jij interesse in het afsluiten van een lening nu door de lage rentes? Doe dit dan niet bij de eerste de beste aanbieder die je tegenkomt. Zoals hierboven al werd aangegeven, speelt namelijk naast de marktrente ook het risicoprofiel een rol bij de hoogte van de te betalen rente. De ene kredietverstrekker schat dit anders in dan de andere. Verschillende geldverstrekkers hanteren dus verschillende rentes over zakelijke leningen. Wil je zeker weten dat je niet onnodig veel betaalt voor de zakelijke lening? Vergelijk dan de rente en andere voorwaarden goed met elkaar.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie