Krijgen zzp'ers dan eindelijk kans op pensioen?
Den Haag denkt mee over pesioen zzp'ers

Krijgen zzp'ers dan eindelijk kans op pensioen?

Redactie Baaz

Staatssecretaris Klijnsma wil na onderzoek meedenken over een oplossing voor pensioensproblemen van zzp'ers.

Anders dan werknemers die voor een baas werken, ben je als zzp'er zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Dat levert al lange tijd de vraag op hoe de koopkracht voor deze groep op peil gehouden wordt wanneer het de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt.

Het kabinet deed onderzoek naar de oudedagsvoorziening van zzp'ers en concludeert dat de helft van hen kan rekenen op een pensioen van zo'n zeventig procent van hun bruto jaarinkomen, een kwart op vijftig tot zeventig procent van het inkomen en een kwart zelfs op minder dan de helft.

Pensioensgeld

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) laat weten dat de overheid mee gaat denken over een vrijwillige collectieve pensioensregeling voor zelfstandigen. Ook gaat het kabinet kijken wat de mogelijkheden zijn voor zzp'ers om hun pensioenopbouw te behouden wanneer zij beroep doen op de bijstand. Nu moet je als zelfstandige eerst je pensioensgeld opsnoepen voordat je recht hebt op die bijstand.

Meedenken

Stichting ZZP Nederland is een van de initiatiefnemers van de ontwikkeling van een collectieve pensioensregeling. De stichting is blij met Klijnsma's aankondiging samen met zzp-organisaties de mogelijkheden te willen verkennen om een ZZP Pensioencollectief op te richten. 'Een belangrijke stap op weg naar een hogere pensioendeelname van zzp’ers en we zullen hieraan graag meewerken', aldus de stichting.

Meer weten over de standpunten die verschillende zzp-organisaties gaven de afgelopen tijd? Lees het hier.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie