Kijkt u ook zo uit naar de feestdagen?

Kijkt u ook zo uit naar de feestdagen?

Redactie Baaz

Kaviaar, heerlijk! Maar wat weet u er verder over?

Wij spraken Vanessa Toet van De Kaviarist over haar leven in en haar passie voor kaviaar. Zij heeft wat leuke weetjes over kaviaar die we graag met u delen. En daarnaast vindt u in dit artikel een hele lekkere kaviaar promotie van De Kaviarist voor de feestdagen.

Wat is kaviaar?

Laten we met die vraag beginnen. Kaviaar zijn de gezouten eitjes van de steur, alleen van de steur, dus kuit van ander soorten vis is geen kaviaar, dat is kuit. Er bestaat dus geen rode, groene of oranje kaviaar. De bekendste kaviaarsoorten die we vanuit de historie kennen zijn Beluga, Asetra (Ocietre) en Sevruga kaviaar.

Waar komt kaviaar vandaan?

Wilde kaviaar kennen we vooral uit de Kaspische zee waar Rusland en Iran jarenlang de markten domineerden. In het verleden werd er ook wilde kaviaar in Amerika en China geproduceerd, maar niets kon tippen aan de status van kaviaar uit landen rond de Kaspische zee.

Was kaviaar altijd al een exclusieve delicatesse?

Nee, dat was het helemaal niet zelfs. Voordat kaviaar wereldfaam kon verwerven als delicatesse moesten eerst natuurlijke beperkingen overwonnen worden. De eitjes waren moeilijk te krijgen, vers te houden en te vervoeren. Door de eeuwen heen heeft kaviaar een bonte reis afgelegd van boerenvoedsel naar een decadent gerecht voor de Tsaren. Kaviaar ontwikkelde zich van een luxueuze treat voor de happy few naar een culinair festijn voor de liefhebbers. Van wilde naar gekweekte kaviaar. Van schaarse delicatesse naar waardevolle ondersteuning van je gezonde lifestyle.

De man die dit proces versnelde was een Griekse zeekapitein en handelaar, Ioannis Varvarkis, die voor het eerst steureitjes proefde toen hij in 1780 in Astrakan belandde.

Hoe kaviaar te eten?

Dat kan op verschillende manieren, dit zijn mijn drie favorieten.

  • Heerlijke blini’s met kaviaar

De Russen verdienen vooral lof voor de sublieme combinatie van blini’s en kaviaar. Een boekweit pannenkoekje met zure room en kaviaar, that’s it.

  • Pommes Tsarina

De klassieker is de beroemde Pommes Tsarine met gepofte aardappel, crème fraîche en kaviaar. Dit luxueuze aardappelgerecht is uitgegroeid tot een internationale klassieker en siert nog steeds menig menukaart van sterrenrestaurants. De lekkerste die ik ooit proefde was bij Kaspia Caviar aan de Place de la Madeleine in Parijs.

  • Kaviaar uit het blikje

Uiteraard worden er de mooiste gerechten door chefs gemaakt en zijn er nog veel mooie combinaties te vinden op de wereld. Toch gaat er wat mij betreft niets boven een hapje uit een blikje, op deze wijze wordt de smaak niet beïnvloed en komen alle smaken heel erg goed naar voren.

Met wat voor lepeltje eet je kaviaar?

Zoals je misschien wel gezien hebt, worden er vaak parelmoer lepeltjes gebruikt om kaviaar te eten. Het is uit den boze om metalen of zilveren lepels te gebruiken bij het consumeren van kaviaar. Zilver oxideert, waardoor de kaviaar een vissige smaak krijgt. Dat geldt ook voor het gewone bestek. Niet doen dus, dat is zonde van de mooie smaak van kaviaar.

Het beste is parelmoer, hout of gewoon een plastic lepeltje. Dat is het meest neutrale waardoor de smaak niet wordt beïnvloed.

Wat drink je bij kaviaar?

Dat is zeker ook geen onbelangrijke vraag :). De regels zijn simpel. In feite kan men alles drinken wat wit en droog is. Wat er absoluut niet bij hoort: rood en zoet. De één zweert bij wodka en de ander houdt het bij champagne. Met wodka kun je smaakpapillen neutraliseren en om de kaviaar te keuren. Daarnaast kan een fraaie Chardonnay, Chablis of Riesling een mooie combinatie zijn.

Waar komt jouw passie voor kaviaar vandaan?

De verbondenheid met kaviaar begon al op vroege leeftijd. Het is me met de paplepel ingegeven dat vis gezond voor je is. Mijn vader (Jacobus Toet, de kaviarist van Nederland) begon met het importeren van kaviaar en kon er veel over vertellen. Hij heeft zijn passie aan mij doorgegeven.

de kaviarist, kaviaar, feestdagen, eten, promotie, korting, vanessa toet
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie