Kick.Start: Silk
'Op het web staat ontzettend veel informatie die volgens ons niet slim georganiseerd is'

Kick.Start: Silk

Redactie Baaz

Iedere editie van Baaz stellen we drie veelbelovende startups aan je voor. Deze week verschijnen ze op de website. Vandaag spreken we met Salar al Khafaji van de online applicatie Silk.

Iedere editie van Baaz stellen we drie veelbelovende startups aan je voor. Deze week verschijnen ze op de website. Vandaag spreken we met Salar al Khafaji van de online applicatie Silk. Hij is de hekkensluiter, eerder verschenen de interviews met Valentijn Bras van Scoupy en Martin Voorzanger van Toogethr al op de website.

Silk

‘Silk is een platform voor gestructureerde data’, begint Salar zijn uitleg over wat Silk nu precies is. ‘Op het web staat ontzettend veel informatie die volgens ons niet slim georganiseerd is. Op Wikipedia kun je bijvoorbeeld van alles vinden over bepaalde personen en bedrijven, maar die informatie staat in platte tekst die computers niet kunnen begrijpen. Als je een lijst wilt genereren van bijvoorbeeld alle bedrijven met een omzet van meer dan een miljoen per jaar, kan dat niet.’

Vroeger had je hetzelfde probleem met video, dat is inmiddels opgelost; tegenwoordig kun je video’s maken en organiseren op een platform als YouTube. Silk doet hetzelfde voor tekstuele data, vertelt Salar. ‘Wij importeren dit soort informatie waardoor je data kunt verzamelen, structureren en organiseren en dit soort lijsten dus wel kunt maken.’

Naar dit onderwerp, beter bekend als het semantische web, wordt al twintig jaar onderzoek gedaan. Salar begon samen met Lon drie jaar geleden met Silk. In 2011 haalden ze de eerste investering op, een jaar later volgde de tweede investeringsronde. Winst maken doen de jongens nog niet, ze willen eerst groeien en de dienst uitrollen naar zoveel mogelijk gebruikers. Een specifieke doelgroep hebben ze ook niet, iedereen kan een eigen site aan maken op het platform en zijn of haar data organiseren.

Concurrentie?

Silk is overigens niet de enige die zich op deze markt begeeft: ‘Wij zitten heel diep in dedatawereld en dan kom je al snel dicht bij grote spelers als Google. We houden dus goed in de gaten wat zij allemaal doen. Er zijn ook een andere start-ups die, weliswaar met een andere strategie, met hetzelfde bezig zijn.’

Silks investeerders

New Enterprise Associates
New Enterprise Associates (NEA) is een toonaangevende bedrijf dat ondernemers bedrijven helpt te bouwen in verschillende stadia, sectoren en regio's. De investeringsmaatschappij is goed voor zo'n 13 miljard geïnvesteerd kapitaal en heeft belangen in onder meer Groupon, Rock Health en Glu Mobile.

Atomico
Deze investeringsmaatschappij werd in 2006 opgericht door Niklas Zennström, bekend als succesvolle ondernemer en mede-oprichter van onder andere Skype en Kazaa. Het heeft tot nu toe geïnvesteerd in meer dan veertig bedrijven op drie continenten en is in maart 2010 gestart met haar tweede fonds dat goed is voor 165 miljard dollar. Atomico heeft haar hoofdkantoor in Londen en kantoren in São Paulo en Hong Kong.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie