Kabinetsplannen moeten witwassen aanpakken

Kabinetsplannen moeten witwassen aanpakken

Redactie Baaz

Het kabinet gaat contante betalingen boven de € 3.000,- verbieden. Daarnaast wil het dat het 500 eurobiljet verdwijnt om witwassen verder aan te pakken.

Nederland wil dat het 500 eurobiljet in heel Europa uit de omloop wordt gehaald. Het 500 eurobiljet wordt namelijk het meest gebruikt bij drugscriminelen. Minister Wopke Hoekstra van Financiën en zijn collega Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid komen met het plan, zodat witwassen moeilijker wordt voor criminelen. Het kabinet maakt het ook eenvoudiger voor banken: zij mogen straks met elkaar delen welke verdachte klanten zij geweigerd hebben. Daarnaast wordt het op die manier lastiger om de verdiensten uit de onderwereld in de bovenwereld uit te geven, waardoor je als werkgever ook geen crimineel geld meer kunt aannemen. 

LEES OOK: Word een meester in onderhandelen

Witwassen

Naar schatting wordt alleen al in Nederland 16 miljard euro witgewassen. Het gaat vooral om opbrengsten uit de drugscriminaliteit en fraude. Waarschijnlijk komen die opbrengsten voor meer dan de helft uit het buitenland. Daarom vindt het kabinet dat er centraal toezicht vanuit Europa nodig is. Witwassen moet gezamenlijk aangepakt worden, vindt minister Hoekstra.

Het plan om het witwassen aan te pakken, heeft de steun van De Nederlandse Bank (DNB). Die vindt het een goed plan en denkt dat het gaat werken. Wel moet in de plannen aandacht worden besteed aan capaciteit bij de toezichthouders, vooral op het gebied van technologie. Het aanpakken van witwassen werkt pas echt als de hele financiële keten zich er maximaal voor inspant, er goed tussen de partijen wordt samengewerkt en ze belangrijke informatie met elkaar delen, meldt DNB.

Belangrijke stap

Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken, zegt dat met de anti-witwasplannen een belangrijke stap wordt gezet. Met de plannen wordt Nederland ‘nog onaantrekkelijker’ voor criminelen die hun geld willen witwassen. Daarnaast zorgt het plan ervoor dat ondernemers minder snel (onbewust) crimineel geld aan kunnen nemen. ‘Omdat poortwachters en de overheid samen gaan werken, geven we een krachtig signaal dat criminelen hier niet moeten zijn met hun zwarte geld. De samenwerking tussen banken en publieke en private partijen is essentieel om witwassen effectief te kunnen bestrijden', zegt Buijink.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie