Word een meester in onderhandelen

Jordi Smit
Onderhandelen is niet eenvoudig, maar toch krijg je er gedurende je werkzaamheden vaak mee te maken. Welke technieken moet je jezelf aanleren om zo gedegen mogelijk te kunnen onderhandelen?

1. Besteed tijd in ander

Allereerst dien je bij elke onderhandeling een band met degene op te bouwen waarmee je onderhandelt. Hoe beter de band, des te meer zal deze persoon jou gunnen tijdens de onderhandeling. Het klinkt misschien logisch, maar toch zijn mensen snel geneigd om aan de onderhandelingstafel direct naar het hoofdonderwerp te gaan. Besteed in plaats daarvan eens de eerste tien minuten in oprechte interesse in de andere persoon. Dan zal de onderhandeling direct een stuk soepeler verlopen.

2. Informatie is essentieel

Het is zeer belangrijk dat jij jezelf goed inleest in de persoon en het bedrijf dat je tegenover je hebt. Weet wat de mogelijke wensen en behoeften zijn van het bedrijf én zorg ervoor dat je een antwoord paraat hebt op alle mogelijke reacties die kunnen komen. Je zit daardoor zelf rustiger op je stoel, terwijl de persoon aan de overkant van de tafel daar maar eens overheen moet komen.

3. Directheid in onderhandelen

Als jij van anderen verwacht dat ze duidelijk zijn tijdens de onderhandelingen, dan moet je dat ook van jezelf verwachten. Zeg wat je denkt (al zit daar uiteraard wél een limiet aan vast) en wees eerlijk tijdens het onderhandelen. De andere onderhandelaar zal daar alleen maar blij mee zijn, terwijl je jezelf niet voorliegt. Een win-winsituatie.

LEES OOK: Tips voor een chaotische ondernemer

4. Ken je doelstellingen tijdens onderhandelen

Een perfecte onderhandeling is wanneer beide partijen tevreden naar huis gaan. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Daarom moet je weten wat je sowieso binnen wilt halen, met andere woorden de onderhandelingsdoelen. Als je deze doelen gedurende de onderhandeling in je hoofd houdt, heb je de grootste kans op succes.

5. Emotie is de slechtste raadgever

Met emotie kom je niet ver in een onderhandeling. Laat deze dan ook 'thuis' tijdens het onderhandelen. Neem ook je ego, je verlangen om gelijk te krijgen of je gezicht te redden niet mee naar de onderhandeltafel. Deze elementen zullen niet bijdragen aan een succesvolle deal. Denk in plaats daarvan vooral rationeel.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi