JVC introduceert EXOFIELD-technologie

Redactie Baaz
JVC introduceert een geheel nieuwe manier van geluidsbeleving met EXOFIELD-technologie. De nieuwe technologie van JVC doet je geloven dat het geluid niet uit de koptelefoon komt, maar vanuit de omgeving waar je je begeeft.

JVC staat bekend om zijn kwalitatieve audioproducten. Daarnaast innoveert JVC ook op de achterliggende technologie en EXOFIELD is hiervan een perfect voorbeeld. Deze technologie zorgt ervoor dat je als luisteraar omgeven wordt door het geluid en je je koptelefoon eigenlijk helemaal niet meer gewaar wordt. Met andere woorden: jouw directe omgeving bestaat volledig uit het geluid waar je naar luistert, inclusief de kleine details die vaak wegvallen met conventionele audiotechnologie.

EXOFIELD

De EXOFIELD-technologie wordt gedraaid via het WIZMUSIC-systeem: een persoonlijke profielschets waar JVC vervolgens de luisterervaring overheen legt middels de EXOFIELD-technologie. Je koopt hiermee dus eigenlijk een op maat gemaakte ervaring en niet zozeer een fysiek product. Dit betekent ook dat de technologie feitelijk device-onafhankelijk is.

Op maat gemaakt

Interessant is hoe JVC de technologie implementeert. Zo worden bij aanschaf van WIZMUSIC eerst jouw oren en gehoor, samen met die van drie andere vrienden of familieleden, opgemeten. Deze meting vertaalt zich naar een profiel dat verwerkt wordt in de WIZMUSIC 90-app, waarmee je jouw eigen profiel activeert. Op dit moment is dit alleen mogelijk in Japan. De kosten bedragen $ 9000 voor vier personen. Daar komen nog wel de kosten voor de reis naar Japan bij. Wel krijg je hier een luxe lederen koffer bij met daarin een referentie koptelefoon, een luxe lederen reis-etui en een JVC SU-AX01hoofdtelefoonversterker, dus maak je de terugvlucht direct aangenaam met je favoriete muziek.

Ook voor mensen met een lager budget is het mogelijk om gebruik te maken van de EXOFIELD: de WIZMUSIC 30-versie. Hiermee worden je oren en je gehoor niet gemeten, maar krijg je een persoonlijk profiel gebaseerd op je gehoor. Tevens is JVC momenteel aan het kijken of een multichannel 7.1-variant inclusief headtrackking mogelijk is. Deze is bedoeld voor de Europese markt en moet rond de $ 1000 kosten.

Beleving

Waar surround headphones een vorm van miniaturisatie in de headphones zelf toepassen om een 5.1 of 7.1 geluid voort te brengen, gaat EXOFIELD echt een stap verder door de ruimte in het geluid te gebruiken. Hierdoor is het alsof je in een luisterkamer zit, waarbij je naar een systeem luistert dat zich voegt naar hoe jij persoonlijk optimaal muziek beleeft.

Met andere woorden, akoestiek wordt vertaald naar je headphones en dat maakt indruk. Door de app te gebruiken en EXOFIELD aan en weer uit te zetten hoor je een bizar verschil - niet zozeer in audiokwaliteit, maar audiobeleving. Het klinkt overdreven, maar met deze technologie heeft JVC echt iets unieks in handen, waar je als serieuze audioliefhebber eigenlijk niet omheen kunt.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie