Jonge zp'er wil ver weg blijven van hiërarchie

Jonge zp'er wil ver weg blijven van hiërarchie

Redactie Baaz

De jonge generatie zelfstandige professionals gaat vaak als zp'er aan de slag om weg te blijven bij hiërarchische organisaties.

63 procent van de zp’ers van Generatie Y en Z geeft aan dit als grootste reden te hebben om als zelfstandige aan de slag te gaan, blijkt uit onderzoek van sourcingpartner FastFlex onder ruim 660 zp’ers. 

Ook meer vrijheid en flexibiliteit zijn voor hen belangrijke drijfveren om als zelfstandige aan de slag te gaan. Dit staat in contrast met oudere generaties zp’ers, die aangeven met name zelfstandigheid (82 procent een cruciaal aspect te vinden.

Mate van succes zp'er

Bij zelfstandigen van Generatie Y en Z speelt geluk een belangrijke rol. Een meerderheid van 91 procent vindt de mate van succes inherent aan de mate van geluk. Gevolgd door het hebben van tevreden klanten (64 procent). 

Het onderzoek laat daarnaast zien dat de jongere generatie zp'er een stuk minder bezig is met de toekomst dan oudere generaties. Van de oudere generatie geeft 38 procent aan dat succesvol zijn samenhangt met genoeg geld kunnen sparen voor de oude dag. 

Financiële onafhankelijkheid

Ook financiële onafhankelijkheid (71 procent) is voor deze generatie belangrijk bij het behalen van succes. Aspecten die bij zelfstandigen van Generatie Y en Z bijna niet van belang zijn.

Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex: “Geluk staat centraal voor de jongste generatie zelfstandige professionals en gelukkig zijn in wat zij doen staat gelijk aan succes. In het onderzoek is een duidelijk verschil op te merken. De generaties onderling hebben een ander idee van wat zij verstaan onder succesvol zijn. Oudere generaties zp’ers zien bijvoorbeeld tevreden klanten als teken van succes. De manier van werken verandert continu voor zelfstandigen en contractvorm wordt steeds minder belangrijk. Generatie Z wordt gezien als dé generatie die veel aan de slag gaat als hybride professional: zij werken zowel op vaste- als op flexibele basis. Van organisaties wordt verwacht dat zij meegaan met deze transitie. Het draait niet meer om binden, maar om verbinden.”

Wet DBA

Huismans stelt dat de invoering van de Wet DBA weinig effect zal hebben op deze ontwikkeling. “De Wet DBA geeft naast een grotere verantwoordelijkheid juist ook meer vrijheid aan zelfstandige professionals. Zelfstandige professionals moeten door de wet wel meer zelfstandigheid pakken. Hierdoor zijn zij wel in staat om meer de rol van ‘externe’ te pakken en zorgen met een frisse blik voor vernieuwing. Deze innovatie en vernieuwing is essentieel voor het succes van organisaties”, aldus Huismans.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie