Pitchdrive haalt derde ondernemersfonds op van €40 miljoen om early-stage investeringen in Europa te boosten

Pitchdrive haalt derde ondernemersfonds op van €40 miljoen om early-stage investeringen in Europa te boosten

Redactie Baaz

De Belgische investeerder Pitchdrive professionaliseert investeringen in early stage startups met expertise die wordt aangedreven door ondernemers en ondersteuning voor startups. Ze hebben overweldigende interesse ontvangen van LP's en moesten hun aanvankelijke fondsgrootte met meer dan 30% overschrijden, waarbij alleen ondernemers en family offices werden geaccepteerd.

Pitchdrive is opgericht in 2020 door bekende Belgische angels zoals Jonas Dhaenens (Team.Blue), Boris Bogaert, Wim Derkinderen en Koen Christiaens (Xpenditure/Rydoo), Lorenz Bogaert en Toon Coppens (Netlog/Twoo & StarApps) en Luc Verelst (DROIA invest). Dit team begrijpt als geen ander hoe belangrijk het is om te kunnen steunen op aandeelhouders die zelf ondernemer waren. Vanuit die visie is Pitchdrive intussen uitgegroeid tot een bekende naam voor pre-seed investeringen binnen Europa.

VC-financiering met expertise in ondernemerschap

Startups hebben een veel hogere succeskans wanneer ze hun vroege investeringen ophalen bij ervaren ondernemers, en overstappen naar traditionele VC's in latere rondes. Pitchdrive gebruikt zijn ondernemerservaring om pre-seed investeringen zeer gepersonaliseerde begeleiding en toegang tot een netwerk van ondernemers en investeerders te bieden. De fondsgrootte biedt mogelijkheden voor deelname aan nieuwe rondes, waardoor de startups meteen een voorsprong hebben.

De aanpak van Pitchdrive heeft zijn waarde al bewezen. Van meer dan 50 investeringen heeft ongeveer 70% binnen 2 jaar al nieuwe rondes opgehaald. De eerste exits zijn in gang gezet. De Europese focus van het fonds leidde tot een actief portfolio in 11 landen, met 66% van de startups buiten België.

Lancering van Fonds III met top Europese ondernemers

Het succes van de eerdere fondsen I en II (de tweede gerund met late-stage VC Smartfin) leidde tot grote interesse in het derde Pitchdrive- fonds, dat al na twee maanden meer kapitaal ophaalde dan voorzien. Waar het fonds oorspronkelijk mikte op dertig miljoen euro, werd het afgesloten met een eerste closing van €34 miljoen. Ondanks de grote interesse wordt het fonds gelimiteerd tot €40 miljoen.

Boris Bogaert (Managing Partner) stelt: “Het investeringsfonds van €40 miljoen zal de komende twee jaar 30 Europese startups ondersteunen. Naast het fonds heeft Pitchdrive een nieuw mentornetwerk opgezet van 10 succesvolle Europese ondernemers. Dat netwerk zal gepersonaliseerde begeleiding en diverse expertise bieden om het groeiende portfolio van Pitchdrive te stimuleren”.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie