Je hybride kantoor (online) beveiligen doe je zo

Je hybride kantoor (online) beveiligen doe je zo

Redactie Baaz

Een hybride werkplek is anders dan een ‘traditionele’ vaste werkplek. Je medewerkers werken namelijk niet meer alleen op kantoor, maar ook thuis, onderweg of op een flexibele werkplek. Dit kan gevolgen hebben voor de (online) veiligheid van je bedrijf. Met deze vier handige tips kun jij je bedrijf beveiligen.

Tip 1. Beveilig je bedrijfsapparatuur

Als je medewerkers thuis of hybride werken en onverhoopt een onveilige internetverbinding gebruiken, kan dit leiden tot datalekken of het verlies van vertrouwelijke bedrijfsgegevens.

Laat je werknemers daarom alleen maar op laptops of tablets van de zaak werken en zorg ervoor dat deze beveiligd zijn. Dit kun je doen met zakelijk internet. Dit is namelijk gericht op online systeembetrouwbaarheid. Vaak bieden providers extra beveiliging aan tegen bijvoorbeeld spyware, cyberaanvallen, virussen en spam.

Tip 2. Voer geen vertrouwelijke gesprekken in het openbaar

Zorg ervoor dat zowel jijzelf als je medewerkers geen vertrouwelijke gesprekken in het openbaar voeren. Als je iets belangrijks met ze moet bespreken, laat ze dan naar kantoor komen of neem contact met ze op vanaf hun thuiswerkplek waar ze in een afgesloten ruimte kunnen bellen. Druk ze op het hart dat het gesprek vertrouwelijk is, zodat ze niet op het balkon of in de tuin zitten tijdens het bellen.

Bel je vaak met medewerkers? Dan is het handig om een zakelijk abonnement te nemen. Met zo’n abonnement kun je vaak onbeperkt bellen en sms’en binnen de Europese Unie. Het abonnement biedt je ook grote databundels van 10GB, 25GB of zelfs onbeperkte data. Zo kunnen jij en je medewerkers ook overal optimaal online gegevens uitwisselen.

Tip 3. Vergrendel apparatuur en deel nooit wachtwoorden

Zeker bij apparatuur die thuis of ‘on the go’ wordt gebruikt is het belangrijk dat het vergrendeld kan worden. Zo kunnen apparaten die onbeheerd worden achtergelaten niet door vreemden worden gebruikt en misbruikt. Zorg er dus voor dat je medewerkers op al hun apparaten inloggen met wachtwoord aanzetten.

Laat je medewerkers ook gebruikmaken van het privacyfilter op hun laptop of tablet, zodat niemand kan meekijken of -luisteren. Ook is het belangrijk dat ze nooit hun wachtwoorden delen, ook niet met jou of andere leidinggevenden.

Tip 4. Beperk de toegang tot applicaties en gegevens

Vooral bij apparatuur die op verschillende plekken wordt gebruikt, is het belangrijk dat de toegang tot netwerken, applicaties en gegevens zoveel mogelijk wordt beperkt. Deze kunnen namelijk via een onveilige internetverbinding worden bereikt of zelf onveilig zijn en voor veiligheidsrisico’s zorgen. Zorg er ook voor dat je medewerkers op hun apparaten de tweestapsverificatie instellen, zodat hun identiteit bij het inloggen wordt geverifieerd.

Veilig werken mét flexibiliteit

Pas je bovengenoemde tips toe? Dan werk je veiliger samen, zonder dat het ten koste gaat van de flexibiliteit die hybride werken biedt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie