Investeer in gezond werken. Investeer in een ergonomische bureaustoel!

Redactie Baaz
Gezondheid en productiviteit zijn veel besproken items als het over de werkplek gaat. Of je nu veel thuis of op kantoor werkt, een gezonde werkplek is voor iedereen van belang. Start bij het kiezen van een bureaustoel. Waarom een ergonomische bureaustoel? En welke bureaustoel moet je dan kopen? Wij helpen jou op weg, lees snel verder.

Wat is een ergonomische bureaustoel?

Voorheen waren bureaustoelen standaardproducten die geschikt waren voor vele medewerkers. Een bureaustoel met ergonomische design is exact het tegenovergestelde. Een ergonomische bureaustoel is een bureaustoel met meerdere verstelmogelijkheden. De bureaustoel past zich aan jou en jouw lichaam aan. Het geeft je ondersteuning daar waar dat nodig is, beweegt mee en is specifiek op jou gericht. Het draagt hierdoor bij aan het een actieve, gezonde zithouding. 

Waarom is ergonomie belangrijk? 

Een goede zithouding is belangrijk. We zitten in de auto of het openbaar vervoer. We zitten de hele dag tijdens het werk, we lezen zittend een boek of kijken zittend op de bank naar de televisie. Zitten is ongezond en kan zelfs schadelijk voor de gezondheid zijn wanneer je te veel uren op een dag zittend doorbrengt. Dit blijkt uit vele wetenschappelijke studies. Een goede zithouding en afwisselen van zitten, staan en lopen zijn cruciaal. Een gezonde, actieve werkhouding is wat een bureaustoel ergonomie zo urgent maakt. Ergonomisch en gezond werken voorkomt en vermindert lichamelijke klachten zoals rug, arm en nekklachten. Maar het houdt je ook productief en gefocust.  

Aan welke eisen moet een ergonomische bureaustoel voldoen?

Veelal hoor je de term ergonomische bureaustoelen nen1535 of npr1813 voorbijkomen als het om bureaustoelen gaat. De NEN-normering is de Europese norm voor de eisen waar een ergonomische bureaustoel aan moet voldoen. Nederland heeft haar eigen normering, de NPR1813 opgesteld doordat Nederlanders over het algemeen een grote lichaamslengte hebben. Een ergonomische bureaustoel npr1813 is een bureaustoel die voor het merendeel van Nederland goed ingesteld kan worden en een goede en veilige ondersteuning geeft. 

Kijk niet alleen naar de normen maar ook naar de bureaustoel zelf. Je zal er tenslotte vele uren op doorbrengen. Houdt de zitduur, soort werkzaamheden en je lichaamsbouw in gedachten bij de aankoop. Kijk vervolgens naar de verstelopties. De zithoogte, zitdiepte, de hoogte van de rugleuning, armleggers en lende steun zijn belangrijke verstelmogelijkheden. 


De prijs van een ergonomische bureaustoel

De aanschafkosten van ergonomische bureaustoelen verschillen enorm. Er zijn ergonomische bureaustoelen voor ieder budget. Een ergonomische bureaustoel is al te koop van €150,-. Echter kun je ook een ergonomische bureaustoel aanschaffen in de prijscategorie vanaf 500,-. Een hogere aanschafprijs heeft veelal te maken met dat de bureaustoel is vervaardigd uit andere materialen, een stevigere constructie heeft of andere verstel- en beweegmogelijkheden heeft. 

Wanneer je een ergonomische bureaustoel gaat aankopen is het handig om te weten dat dit een investering is die zich snel terug zal verdienen. Met een ergonomische bureaustoel voorkom je veel van de lichaamsklachten. Zo kun je besparen op ziekteverzuim en eventuele vervanging doordat vele lichaamsklachten op lange duur leiden tot verzuim. Welke ergonomische bureaustoel jij uiteindelijk koopt, investeer in een ergonomische bureaustoel die bij jou past.  

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie