Innovatiebeleid overheid benadeelt kleine bedrijven

Ruben den Boer
Uit onderzoek van het Centraal Plan Bureau (CPB) blijkt dat het huidige innovatiebeleid van de overheid kleine bedrijven en startups profiteren hier een stuk minder van. Het beleid richt zich voornamelijk op grote techbedrijven die in het verleden innovaties hebben gedaan.

Het lijkt een goed idee: bedrijven belonen voor innovatie door middel van subsidies. Het nadeel is dat deze zogenaamde innovatiebox alleen een subsidie is voor winstgevende bedrijven die in het verleden innovaties hebben gedaan. Zij betalen uit de winst die voortkomt uit hun innovaties geen 25 procent winstbelasting, maar slechts 5 procent. Kleine bedrijven en startups - die vaak nog niet winstgevend zijn - profiteren daardoor niet van het huidige innovatiebeleid. In hun rapport noemt het CPB dit onwenselijk in een ‘winner-takes-all-economie’ waarin een beperkt aantal spelers de markt domineert.

Alleen innovatiebeleid voor geplande innovatie

Het is voor kleine bedrijven en startups ook niet gemakkelijk om subsidie te verkrijgen voor toekomstige ontwikkelingen en innovaties. Zij zouden dan aanspraak moeten maken op een ander deel van het innovatiebeleid: de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Die is echter vooral geschikt voor bedrijven die innovatie inplannen en zelf onderzoeken. Kleine ondernemingen werken vaak een stuk minder planmatig en beschikken niet altijd over het kapitaal om zelf onderzoek te doen. Op deze manier wordt het verschil tussen grote en kleine bedrijven, voornamelijk in de techsector - steeds groter.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben