Informatieherstel na rampen vaak onderschat

Informatieherstel na rampen vaak onderschat

Redactie Baaz

De schade bij bedrijven als gevolg van calamiteiten zoals brand, overstromingen en lekkages is vaak enorm.

Een aantal schadeposten is direct zichtbaar: de werkplek is tijdelijk of soms zelfs permanent onbruikbaar geworden, bedrijfsapparatuur is geheel of gedeeltelijk verloren gegaan, voorraden zijn vernietigd en het bedrijf lijdt economische schade omdat het onmogelijk is ‘business as usual’ te bedrijven. Als men van de eerste klap enigszins bijgekomen is volgt vaak nog de tweede schok: het probleem van verloren bedrijfsgegevens.

Zelfs als alle andere schade die het bedrijf geleden heeft als gevolg van de calamiteit is opgelost kan de onderneming nog niet op hetzelfde niveau opereren als voorheen als er nog geen volledig dataherstel heeft plaatsgevonden. Uit de ‘Information Risk Maturity Index’, opgesteld door PwC, blijkt dat veel bedrijven informatiebeveiliging nog niet zo serieus nemen als zou moeten. Hoewel het zeker een zeer belangrijk onderdeel is, zou de digitale databeveiliging van een bedrijf niet alleen uit het voorkomen van cybercriminaliteit moeten bestaan.

Essentieel

In het huidige digitale tijdperk zijn actuele bedrijfsgegevens essentieel voor het goed en winstgevend functioneren van een onderneming. Of het nu gaat om de contactgegevens van een belangrijke klant of leverancier, de financiële administratie of gegevens over de voorraad, informatie is in veel opzichten het meest waardevolle bezit van een bedrijf, waarvoor dus ook goed moet worden gezorgd.  Om snel van een ramp te kunnen herstellen is het daarom van het grootste belang dat bedrijven ervoor zorgen dat niet alle belangrijke gegevens op één plek worden opgeslagen.

Verschillende locaties

Of het nu gaat om gedigitaliseerde gegevens of ‘ouderwetse’ analoge data, het bewaren van informatie op verschillende locaties is de beste manier om te voorkomen dat onmisbare gegevens verloren gaan en te zorgen dat na een calamiteit dataherstel kan plaatsvinden en een bedrijf er weer snel bovenop kan komen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie