World Backup Day 31 maart: bestanden herstellen in het datatijdperk

World Backup Day 31 maart: bestanden herstellen in het datatijdperk

Redactie Baaz

Vandaag is het World Backup Day om mensen te herinneren aan het belang van een back-up. Voor veel mensen zijn foto's de meest waardevolle stukjes persoonlijke data die ze hebben. Of het nu vlekkerige polaroids zijn die in een schoenendoos worden bewaard of korrelige selfies van de middelbare school; ze vertegenwoordigen een herinnering die het waard is om te onthouden. Verlies van zulke bestanden kan veel verdriet met zich meebrengen. Regelmatige back-ups zijn essentieel om verlies van deze bestanden te voorkomen en de schade te beperken die kan worden veroorzaakt door malware die gegevens versleutelt. 

Herstel van bestanden

Niet alle herstelinspanningen zijn hetzelfde, en er is een schat aan technieken en software die kunnen worden gebruikt om gegevens te herstellen. Over het algemeen bestaat het proces echter uit vier stappen.

Eerst repareert een technicus het originele apparaat om een semi-werkende capaciteit te bereiken. Dat kan het repareren van een onderdeel zijn of een poging om interne fouten te herstellen. Daarna wordt de schijf geimaged of gekopieerd naar een andere schijf. Dit voorkomt dat verdere storingen de gegevens in gevaar brengen.

Dan kan het herstel van de bestanden beginnen. Dit is een slopend proces van het doorzoeken van bits, het vinden van het verloren of beschadigde bestand en het herstellen ervan zodat alle gegevens kunnen worden teruggevonden. Zodra alle gegevens zijn verwerkt, kunnen de reparaties beginnen.

“Het herstelproces is echt een collectieve inspanning. Ons team heeft eigen tools en software maar werkt ook samen met andere organisaties om zoveel mogelijk gebruikersgegevens op te slaan”, zegt Maureen Klatt, vice-president van productkwaliteit en -betrouwbaarheid bij Western Digital. “Soms kan de primaire interface (SAS, SATA) nog steeds worden gebruikt, soms kunnen ze de SIO-poort gebruiken, maar als de koppen of platters aanzienlijke storingen vertonen, sturen we individuele schijven naar derden die het gegevensherstel uitvoeren.”

Ondanks het over het algemeen lage uitvalpercentage van HDD's en de overvloed aan opties die er zijn voor reparatie, is volledig herstel nooit een garantie. Sommige bestanden zijn voor altijd verloren en bestanden die wel terugkomen, kunnen permanent beschadigd zijn.

5 aandachtspunten voor opslag 

De centrale rol van digitale apparaten in werk, leven en vrije tijd vereist een groter bewustzijn over het maken van back-ups van data, maar ook over het gebruik van de beste technologie om daarbij te helpen. Western Digital somde daarom 5 aandachtspunten voor opslag op.

Draagbaar

Of het nu gaat om genieten van films en muziek of genoeg ruimte om vakantiefoto's op te slaan; opslag moet draagbaar zijn. In het verlengde van deze trend kan een back-up gemaakt worden op een USB-stick of externe draagbare schijf zoals een solid state drive (SSD). USB-sticks zijn verkrijgbaar met verschillende opslagcapaciteiten en beveiligingsfuncties. Een externe draagbare SSD is handig om overal mee naartoe te nemen, zeker een exemplaar dat valbescherming en (IP55) water- en stofbestendigheid biedt. 

Beveiliging

Encryptie is een methode om gegevens te coderen met behulp van een speciaal algoritme, zodat ze onbruikbaar zijn voor derden. Een opslagapparaat met Advanced Encryption Standard (AES)-hardwareversleuteling houdt persoonlijke gegevens veilig. De data kan alleen worden ontcijferd met een wachtwoord. 

Automatische back-ups

Sommige opslagapparaten kunnen automatische back-ups maken, zelfs tijdens het opladen van een telefoon. Met automatische back-ups van foto's, video's, muziek, documenten en contacten kunnen gebruikers het geheugen en de inhoud van hun apparaat moeiteloos beheren. Het maken van automatische back-ups vereist enige configuratie, maar is na activering eenvoudig te gebruiken. 

Smartphone back-up

Smartphones zijn een essentieel hulpmiddel in het dagelijks leven en werk geworden, en zijn daardoor helaas ook een belangrijk doelwit voor criminelen. Als telefoons niet worden hersteld en er geen back-up van de gegevens is gemaakt, is elk geheugen op dat apparaat verdwenen. 

Een USB Type-C laat gebruikers gemakkelijk bestanden verplaatsen tussen smartphones, tablets en Macs en USB Type-A computers, zodat ze gemakkelijk waardevolle ruimte kunnen vrijmaken en data vanaf een smartphone extern kunnen opslaan.

Snelheid

Het maken van een back-up moet makkelijk zijn en snel gaan. Bespaar tijd bij het opslaan en overdragen van gegevens met krachtige NVMe solid-state prestaties. Dankzij SSD’s met razendsnelle NVMe-technologie is het verplaatsen van bestanden minder tijdrovend en daardoor aantrekkelijker.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie