ImPower bestrijdt kansenongelijkheid met nieuwe methode

ImPower bestrijdt kansenongelijkheid met nieuwe methode

Redactie Baaz
De werkloosheid stijgt, aldus de prognoses van het Centraal Planbureau; 4,1% in 2020 naar meer dan 6% in 2021. De consequentie? Werkzoekenden die al een behoorlijke afstand tot de arbeidsmarkt hadden, staan in Coronatijd nog meer ‘achter in de rij’. De Social Impact Company ImPower pleit daarom voor een drastisch nieuwe benadering: werklozen aannemen, tot ‘peercoaches’ opleiden en inzetten om andere werklozen naar werk te begeleiden. Ze worden hierbij gesteund door verschillende bedrijven.

Werklozen kunnen zich met andere werklozen identificeren. Ze kennen hun struggle en kunnen hun zelfvertrouwen opkrikken. ImPower neemt daarom werkzoekenden aan, leidt ze op en geeft ze een functie als zogenaamde ‘peercoach’. En dat werkt. Het doel: kansenongelijkheid tegengaan. 50-plussers worden nog steeds veelvuldig afgeschreven; ze solliciteren zich suf en worden nergens uitgenodigd. Ook mensen met een verkeerde achternaam of afkomst, een gat in een CV of fysieke of psychische beperkingen worden teleurgesteld en krijgen vaak niet de kans die zij verdienen.

Empoweren en zelfvertrouwen boosten

Wat deze mensen over het algemeen gemeen hebben is dat ze door veel negatieve ervaringen met solliciteren uit balans zijn geraakt. Empowerment is daarom een expliciet onderdeel van ImPower, vertelt Arjan te Wierik, Chief Impact Officer en oprichter van ImPower: “De kern is: wat heb je nodig om je droombaan te verwezenlijken of überhaubt een baan te scoren? Het begint bij vertrouwen krijgen en contact maken. Het gesprek aangaan. Dát is wat de peercoaches doen: ze leren eerst iemand goed kennen. Een klantmanager van de gemeente heeft daar vaak de tijd niet voor."

Succesmomenten

Ashley Reinold (25), peercoach met fysieke beperkingen bij ImPower: “Ik begeleid mensen die zich anders voelen, fysiek of mentaal. Denk aan autisme of ADHD. De belangrijkste taak is om heel uitgebreid als gelijken met ze te praten en samen succesmomenten te verzamelen. Dat werkt. Ik heb ondanks Corona toch iemand bij een zorginstelling kunnen plaatsen.”

Horst Benditz (53) solliciteerde na een tijdje peercoachen met succes bij de Gemeente Amsterdam voor de functie jongerenadviseur en klantmanager. Horst: “Ik begeleid nu werklozen naar werk, school of naar herstel. Doordat ik wat ouder ben merk ik dat jongeren meer respect voor me hebben. Achteraf gezien kan ik zeggen dat ImPower er écht aan heeft bijgedragen om deze baan te krijgen. Dat ik op deze leeftijd inhoudelijk én privé nog zoveel over mezelf kon leren en kon inzetten op het werk, had ik nooit gedacht.”

Kandidaten met goede kwaliteiten

Arjan te Wierik: “Onze partners zijn sinds de start in 2014 in Amsterdam Philips, Nuon en Alliander. Later zijn daar o.a. Signify, Manpower en Randstad bij gekomen. Samen met hen leiden we de peercoaches op en begeleiden we ze. We willen het peercoachen in Nederland meer uitbreiden en zoeken meer partners die in ons concept geloven en mensen kansen willen bieden.”

Frank Visser, HR clustermanager bij Philips: “Wij hebben 115 werkzoekenden die via ons Werkgelegenheidsplan betaalde werkervaring binnen Philips opdoen. We participeren in het ImPower project om werkzoekenden in Amsterdam een boost te geven. Via het project willen we de bewustwording bij leidinggevenden stimuleren om kandidaten een kans te geven. Soms moet je er bij de start wat meer energie in stoppen, maar wat je ervoor terug krijgt is het uiteindelijk zeker waard. We zien mensen die even tijd nodig hebben, maar die wel enorm goede kwaliteiten hebben.”

Zie hier een video waarin ImPower, de peercoaches en de Gemeente Rotterdam en Amsterdam aan het woord zijn.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie