Huurprijs vrije sector steeds hoger

Huurprijs vrije sector steeds hoger

Redactie Baaz

Het initiatief van het verdubbelen van het aantal huurwoningen in het betaalbare middensegment heeft ervoor gezorgd dat er nog maar nauwelijks te betalen woningen gebouwd zijn. De gemiddelde huurprijs ligt nu al tegen de bovengrens aan van € 1.000,-.

Rabobank over huurprijs

Economen van de Rabobank hebben een rapport gepubliceerd met daarin de conclusies met betrekking tot de huurprijzen voor het middensegment van de afgelopen jaren. Zij deden onderzoek naar woningen met huurprijs van € 700,- tot € 1000,-. Uiteindelijk blijkt dat de kosten voor de helft van deze woningen beginnen bij € 1.000,-. Het gaat daarbij vooral om koopwoningen te gaan die verhuurd worden in de vrije sector.

LEES OOK: Woningmarkt: huurprijzen stijgen ook buiten Randstad hard

Huurprijs flink gestegen

De huur van woningen in de vrije sector bij woningcorporaties liggen tussen de € 800,- en € 900,-, vooral door de lage kwaliteit van de huizen. Dit zijn de goedkoopste huurwoningen in de vrije sector. In de totale markt zijn de prijzen van huurwoningen ook flink gestegen. In 2015 lagen de huurprijzen gemiddeld rond de € 900,- en in 2018 is dit gestegen naar bijna € 1.000,-. In de grotere steden liggen de prijzen nog hoger.

De verwachting is dat de prijzen nog blijven stijgen. Vanuit de politiek wordt vaak voorgesteld om een maximale huurprijs in te stellen, maar vooralsnog is het niet duidelijk of dit zal werken. Een maximale huurprijs betekent voor investeerders minder rendement, waardoor investeren in nieuwbouwwoningen minder aantrekkelijk wordt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie