Huurprijs daalt steeds verder

Huurprijs daalt steeds verder

Redactie Baaz
Woningplatform Pararius laat weten dat de gemiddelde landelijke huurprijsstijging in het tweede kwartaal van 2019 voor het eerst lager was dan zo’n vier jaar geleden. Volgens Pararius is de gemiddelde huurprijs met 3,1 procent gedaald.

Eind 2018 was prijsstijging voor het eerst sinds 2015 weer lager dan 5 procent. Daarna steeg de prijs niet meer verder en bleef het redelijk neutraal.

Grote steden

In Amsterdam is de gemiddelde prijsstijging 2,8 procent. Al meerdere kwartalen ligt de stijging daar onder de 3,5 procent. Mocht je in Amsterdam een huis willen huren: de gemiddelde huurprijs per vierkante meter is zo’n € 23,-.

De huizenmarkt in Amsterdam is vergelijkbaar met de andere grote Nederlandse steden. In Den Haag ging de huurprijs gemiddeld met 4 procent omhoog, terwijl dit in Utrecht maar 0,3 procent was. In Rotterdam is de stijging al helemaal gelijk met die in Amsterdam, ook daar zijn de huurprijzen namelijk met zo’n 2,8 procent gestegen. In Rotterdam betaal je gemiddeld € 16,30 per vierkante meter.

LEES OOK: Huizenmarkt: nieuwbouw steeds duurder

Eindhoven, Breda en Hilversum

Eindhoven, Breda en Hilversum springen ver boven het gemiddelde uit. Met een stijging van maar liefst 7,3 procent in Eindhoven, betaal je voor een huurhuis in Eindhoven gemiddeld iets minder dan € 15,- per vierkante meter. Dit is alsnog een stuk minder dan in onze geliefde hoofdstad. In Breda steeg de huurprijs met 10,7 procent, waardoor een vierkante meter hier nu € 13,88 kost. In Hilversum betaal je zelfs 11,1 procent meer, wat zorgt voor een gemiddelde prijs van €15,81 per vierkante meter per maand.

Provinciaal verschil

Provinciaal is er ook een groot verschil op de huizenmarkt te zien. In de provincies waar de huurprijss later begon met stijgen, is nog steeds een hogere prijsstijging te zien. Zo steeg de huurprijs in met 9,6 procent, in Zeeland met 10,8 procent en in Flevoland zelfs met bijna een kwart, met maar liefst 22,5 procent.

Gemiddeld steeg de prijs van eengezinswoningen door heel Nederland harder dan de prijs van appartementen. De huurprijs van de eengezinswoningen ging met zo’n 9,2 procent omhoog, tegenover 1,7 procent bij appartementen. Daarnaast ligt de prijs per vierkante meter voor appartementen wel het hoogst en betaal je gemiddeld € 17,78 per maand. De reden hiervoor is volgend Pararius de grote vraag en vele interesse. Ook liggen appartementen vaak in of rondom de stad, wat de duurdere gebieden zijn.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie