Huizenmarkt: nieuwbouw steeds duurder

Huizenmarkt: nieuwbouw steeds duurder

Redactie Baaz
De prijzen van nieuwbouwkoopwoningen stijgen harder dan die van bestaande koopwoningen. Dit blijkt uit cijfers van onderzoek naar de huizenmarkt door het CBS en het Kadaster.

De prijs van nieuwbouwkoopwoningen is in het eerste kwartaal van 2019 met ongeveer 10 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Net zoals in de vijf voorgaande kwartalen het geval was, stegen de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen harder dan die van al bestaande koopwoningen. 

Nieuwbouwkoopwoningen steeds duurder

Eind 2018 waren nieuwbouwkoopwoningen een stuk duurder dan een jaar eerder. De prijs steeg in een jaar tijd namelijk met zo’n 10 procent. De al bestaande koopwoningen waren in het vierde kwartaal van 2018 9 procent duurder dan in het jaar daarvoor. In het begin van 2019 zakte de prijs al iets en werd dit nog ongeveer 8 procent hoger.

LEES OOK: Topinkomens stijgen fors

De prijzen van alle verkochte koopwoningen verspreid door heel Nederland, waren in het eerste kwartaal van dit jaar 8,2 procent hoger dan in dezelfde periode in 2018. De stijging van de bestaande koopwoningen gaat al op sinds eind 2013. De prijsstijging van nieuwbouwkoopwoningen begon een jaar later. Pas sinds het vierde kwartaal van 2017 gaan de prijzen van nieuwbouwkoopwoningen harder omhoog dan die van bestaande koopwoningen.

Huizenmarkt Europese Unie

In heel Europa, op Italië na, stijgen de prijzen op de huizenmarkt. Nederland staat op de laatste plek in de top 5 van landen waar nieuwbouw- en bestaande koopwoningen het meest in prijs zijn toegenomen. Gemiddeld stegen de huizenprijzen binnen de Europese Unie in eerste kwartaal van 2019 met 4 procent, terwijl de stijging van de gemiddelde koopprijs in Nederland met 8,2 procent meer dan twee keer zo hoog was. Hongarije, Tsjechië, Portugal en Slovenië staan met de prijzen boven Nederland. Hongarije staat bovenaan met een stijgende prijs van maar liefst 11,3 procent.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie