Topinkomens stijgen fors

Topinkomens stijgen fors

Redactie Baaz

De topinkomens in Nederland zijn afgelopen jaar weer behoorlijk gestegen. De voornaamste redenen zijn de gestegen winsten en beurskoersen. Hierdoor is het aandelenpakket van de multinationals in waarde gestegen. De totale beloning van de bestuursvoorzitters steeg in 2018 gemiddeld met 7,2 procent.

De Volkskrant heeft onderzoek gedaan naar de beloning van 117 invloedrijke bedrijven en instellingen. Uit het onderzoek blijken grote verschillen in het bedrijfsleven. De beloningen stegen met gemiddeld 9,7 procent, tot zo’n 2 miljoen euro. Die stijging is vooral bij de grootste bedrijven, de multinationals, te zien. Bij de grote Nederlandse organisaties steeg het aantal eveneens, maar wel minder hard. Daarentegen daalde de beloning bij staatsbedrijven en (semi)publieke instellingen juist met een gemiddelde van maar liefst 12 procent (€ 418 duizend)

Mark Rutte

Premier Mark Rutte heeft zo zijn vraagtekens bij de multinationals ‘waar het geld tegen de plinten klotst’ en hij haalde vorige maand daarom hard uit naar deze bedrijven. Hij vindt dat het niet zo kan zijn dat alleen de salarissen van de topmannen zoveel stijgen. Rutte dreigde daarom de belastingverlaging voor de grote bedrijven in te trekken, als zij niet met hogere lonen voor werknemers komen.

LEES OOK: Ben jij jezelf wel de baas?

Ook de loonkosten bij de 117 onderzochte bedrijven liepen vorig jaar flink op, namelijk met 5,4 procent. Maar deze stijging zorgt er niet voor dat zij dit ook in hun salaris terugzien, het is enkel wat de bedrijven kwijt zijn aan hun werknemers. De cao-lonen gingen vorig jaar namelijk met 2,1 procent omhoog. Werkgeversvereniging VNO-NCW laat weten dat er in de loonkosten ook incidentele beloningen zitten. Op Rutte zei de vereniging dat de lonen dus wel degelijk stijgen.

Loonkloof

Bij 74 van de 117 onderzochte bedrijven kreeg de baas vorig jaar een hoger salaris dan het voorgaande jaar. Het verschil in het salaris bleef hangen op een loonkloof van 30. Dat betekent dat een baas dertig keer zoveel verdiend als de gemiddelde werknemer van hetzelfde bedrijf. 

‘De top profiteert het meest terwijl de werknemers die de winsten mogelijk maken te vaak als kostenpost worden gezien’, zegt coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha, van Vakbond FNV. ‘De kloof tussen de grootste grootverdieners en werknemers groeit verder. Terwijl iedereen juist vindt dat werknemers er meer op vooruit moeten gaan omdat zij tenslotte het belangrijkste kapitaal van het bedrijf zijn. Maar de top zorgt vooral goed voor zichzelf.’

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie