Huizenmarkt: ‘hoge huizenprijzen Amsterdam schuld van expats’

Jonas Bloemen
Volgens de ING hebben de hoge huizenprijzen in Amsterdam te maken met de komst van expats en buitenlandse studenten.

LEES OOK: Huizenmarkt: verschil in prijzen bereikt record

De bank trekt die conclusie na eigen onderzoek van het Economisch bureau. Expats verdienen in veel gevallen meer dan de gemiddelde Amsterdammer. Zo verdiende in 2017 46 procent van de expats in Amsterdam meer dan 50.000 euro bruto per jaar. Iets wat voor slechts 27 procent van alle Amsterdammers met een inkomen ook geldt. Daarnaast hebben arbeidsmigranten vaak haast met het vinden van een woning, waardoor ze het niet erg vinden om boven de vraagprijs te zitten. 

Huizenmarkt Amsterdam

Sinds 2012 is het aantal arbeidsmigranten in Amsterdam met ongeveer een derde gestegen tot 9.600 in 2018. Het aantal studenten dat voor de Nederlandse hoofdstad kiest, bedroeg vorig jaar bijna vijfduizend. In 2012 waren dit er nog iets meer dan achttienhonderd. Het grootste deel van de arbeidsmigranten en studenten die naar Amsterdam verhuizen, zoekt een koopwoning of een huurwoning in de vrije sector. Tegelijkertijd komt jaarlijks maar een klein deel van de Amsterdamse woningvoorraad op de markt.

De huizenmarkt in Amsterdam is een gekkenhuis. Sinds 2013 zijn huizen in de hoofdstad gemiddeld meer dan 70 procent duurder geworden. Dat terwijl in heel Nederland die stijging maar 30 procent bedraagt. Niet alleen expats en studenten zorgen voor hoge prijzen in Amsterdam. Ook particuliere beleggers en Airbnb zorgen voor de gekte op de huizenmarkt in Amsterdam.