Hoeveel uur heb jij deze week voor Mark Zuckerberg gewerkt?

Hoeveel uur heb jij deze week voor Mark Zuckerberg gewerkt?

Redactie Baaz

Wie mij al een tijdje volgt, weet dat ik me druk maak om tijd. Tijd is namelijk ons meest kostbare bezit. Wie beweert dat tijd geld is, zit er flink naast. Als deze nieuwsbrief tegenvalt, dan spijt me dat: de tijd die het je kostte om het te lezen, krijg je nooit meer terug. Koop je een broek die je niet zo mooi vindt, dan is dat niet het einde van de wereld. Het bedrag dat de broek kostte, verdien je volgende maand wel weer. Ergo: tijd > geld.

In het verlengde van tijd ligt aandacht. Aandacht is onze superkracht, het is hetgeen waarmee we het verschil maken - thuis en op het werk. Het mooiste cadeau is aandacht. Tegelijkertijd is aandacht is het nieuwe goud en wordt het vaker te gelde gemaakt dan olie. Aandacht is dé brandstof in de aandacht-economie.

Hoe werkt die aandachteconomie? Onze aandacht wordt op platformen als Instagram gelokt naar content die ons zelden gelukkiger of slimmer maakt. Die aandacht wordt vervolgens verkocht aan adverteerders. Dat soort platformen doen er alles aan om zoveel mogelijk data over ons te verzamelen, zodat ze weten of we van kattenfilmpjes of Bitcoin houden. Onze timeline wordt dankzij die data op maat gemaakt, zodat we zo lang mogelijk blijven scrollen. Zo wordt onze aandacht gelokt, gemeten, gestuurd en verkocht. Shoshana Zuboff schreef er een geweldig boek over: The Age of Surveillance Capitalsm. Ze legt helder uit hoe aandacht een moderne valuta is.

Met andere woorden: je besteedt aandacht aan iets. Aan een timeline of aan de mensen om je heen. In het Engels is aandacht als valuta nog explicieter: to pay attention.

Ik kwam een filmpje tegen van Mailbrew, waarin op grappige wijze wordt stilgestaan bij het onbetaalde werk dat we elke dag doen voor bedrijven als Meta (eigenaar van Facebook, WhatsApp en Instagram).

Bekijk hier het filmpje

Hoe geestig het filmpje ook is, het is ook pijnlijk. (Of: it’s funny, because it’s true).

Individuele groepsopdracht: pak je telefoon, zoek je schermtijd op en probeer te achterhalen hoeveel tijd je vorige week doorbracht op platformen van Meta (of LinkedIn, TikTok, etc…). Vermenigvuldig dat voor de grap eens met je uurtarief. Probeer het telefoonnummer van Mark Zuckerberg te achterhalen. Wie Zuckerberg een Tikkie stuurt, is de winnaar van deze nieuwsbrief.

In ander nieuws…

  • Ik leer teams, organisaties en ondernemers hoe ze hun aandacht managen op het werk. Elke dag besteden kenniswerkers namelijk 2 uur op social media, 2,5 uur op de smartphone en zijn ze gemiddeld 3 uur bezig met het managen van mail. Tel je dat bij elkaar op, dan kom je op 7,5 uur: bijna een hele werkdag. Zonde van onze tijd - en aandacht. Recent is zo’n workshop (in de vorm van een webinar) opgenomen, je kan die hier terugkijken. Ben je benieuwd naar de keynote of workshop? Klik dan hier.
  • Over aandacht gesproken: we kunnen ons steeds minder goed focussen. De gemiddelde kantoormedewerker kan zich nog maar drie minuten focussen, de gemiddelde student nog maar één minuut. Johann Hari schreef er het boek Stolen Focus over. Aanrader.
  • Ik was te gast in De Communicatie Podcast van Karine van den Noort en legde uit wat de overeenkomst is tussen dealers en software-ontwikkelaars. Die podcast luister je hier terug.

Bekijk en luister de hele podcast hier

 

  • Over social media gesproken: ondernemers zouden zich niet moeten blindstaren op Facebook-likes, betoog ik op De Ondernemer. Verdiep je eens in de mogelijkheden van een nieuwsbrief.
  • Het IMPAKT Festival in Utrecht verwelkomt Chelsea Manning, die op 1 november vertelt hoe ze als klokkenluider misstanden in het Amerikaanse leger bekendmaakte. 4 november organiseert het festival trouwens een panel over de risico’s van AI (dat ik mag modereren) waarin zowel kunstenaars als een politica aan het woord komen. Eclectisch.
  • Over AI gesproken: AI bepaalt in feite ons wereldbeeld. Last van een kwaaltje? Vraag het Google. Geen idee wat je met je date moet doen? Vraag het ChatGPT. Maar hoe ziet AI de wereld eigenlijk? (Het korte antwoord is: vrij racistisch).
  • Is er leven na de dood? Misschien wel als je jezelf upload naar de cloud.

 

Beste van het web:

Fijne dag,

Aaron

Auteur: Aaron Mirck

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie