Het stimuleren van ondernemend denken in het team

Hoe stimuleer je ondernemend denken in je team?

Aimée van Vuuren
Het experimenteren op het gebied van ondernemend denken zorgt voor een creatiever brein en van daaruit weer creatieve ideeën. Creatief denken is positief voor elk bedrijf dat wil innoveren en ondernemend wil blijven denken. Maar hoe stimuleer je je team om te gaan experimenteren?

Mislukkingen accepteren

Het klinkt een beetje gek in de oren maar mislukkingen accepteren zorgt ervoor dat een andere manier gaat bedenken om het probleem aan te pakken. Als er een sfeer hangt van angst om te falen, zullen je teamleden zich niet volledig in kunnen zetten zonder bang te zijn dat er iets fout kan gaan.

Respecteer de ideeën

Je kan ondernemend denken in je team aanmoedigen door te laten weten dat je zowel de leden van je team als hun ideeën waardeert. Of het nou om een kleine verbetering binnen het bedrijf gaat of om een grote verandering gaat, respecteer de ideeën en de creativiteit. Uiteindelijk beoordeel je iemand op basis van het nemen van initiatief en creativiteit, niet op basis van minimaal risico nemen.

LEES OOK: duurzaam ondernemen waarom zou je dat doen?

Het toepassen van macromanagement

Het toepassen van macromanagement ondersteunt het ondernemend denken van je team omdat zij een meer onafhankelijk gevoel krijgen. Het management trekt zich bij macromanagement terug en geeft de werknemers de vrijheid om hun werk te doen op de manier die zij vinden dat het beste werkt. Dit kan de motivatie en creativiteit stimuleren omdat de werknemers niet het idee krijgen dat er constant op hun vingers wordt gekeken.  

Het belangrijkste voor het stimuleren van ondernemend denken is het loslaten van de werknemers. Dit zorgt voor een gevoel van vrijheid en meer ruimte voor creativiteit. 

 

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée