Duurzaam ondernemen: waarom zou je het doen?

Duurzaam ondernemen: waarom zou je het doen?

MVO
Redactie Baaz

Duurzaam ondernemen: het is al een aantal jaren een 'hot item' binnen de samenleving. Misschien vragen jouw klanten al wel meermaals om duurzame producten of diensten. De politiek probeert de samenleving inmiddels mee te krijgen voor een duurzame toekomst. Is dit het jaar om hiermee aan de slag te gaan?

Redenen duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen, ook wel maatschappelijk verantwoord ondernemen genoemd, staat steeds meer in de belangstelling; zeker nu de politiek écht het belang gaat inzien van een schoner milieu door actie te ondernemen. De coalitie wacht momenteel de uitkomst van de berekeningen over de mogelijke gevolgen van de plannen uit het concept-klimaatakkoord af. Toch is het niet onverstandig zelf eens na te denken hoe je je bedrijf duurzaam zou kunnen maken, als je dit dan al niet deed.

1. Behoefte voorzien

We bespraken het net al een beetje, maar steeds meer rmensen in de samenleving zien het belang in dat we de wereld 'veilig' en 'schoon' achterlaten voor de volgende generatie. Bij deze populatie horen uiteraard ook de klanten van je bedrijf. Duurzaam ondernemen is dan ook een oplossing om aan de behoefte van de klant te voldoen; het is beter je concurrentie daarin voor te zijn.

2. Negatieve effecten milieu

Het kan natuurlijk ook zijn dat je wilt dat jouw producten en/of diensten zo min mogelijk negatieve effecten hebben op het mileu. Het is dan zeker verstandig om eens te denken hoe jij met duurzaam ondernemen het verschil kunt maken door bijvoorbeeld elektrisch te rijden of in het productieproces veranderingen door te voeren.

3. Financiële overwegingen

Het besluit om duurzaam te ondernemen kan in het begin duur lijken, maar op langere termijn biedt het juist een financieel voordeel. Maatschappelijk verantwoord ondernemen vraagt dan wel om een investering, maar kan uiteindelijk veel kosten besparen. Precies waar je als bedrijf naar op zoek bent.

LEES OOK: Elektrisch rijden: doen we het nu wel of niet?

Tips voor duurzaam ondernemen

De redenen klinken waarschijnlijk prachtig, maar hoe pak je het met jouw bedrijf aan? Waar begin je? Daarom een aantal tips op een rij.

1. Elektrisch rijden

Zijn bij jouw onderneming veel medewerkers in het bezit van een leaseauto? Dan is het interessant om eens te kijken of zij kunnen overstappen op elektrisch rijden. Met elektrisch rijden verminder je de CO2-uitstoot.

2. Reizen buiten de spits

Mocht je onderneming het toelaten, dan is het toepassen van flexibele werktijden natuurlijk ook interessant. Als je medewerkers de mogelijkheid geeft hun werktijden op een flexibele wijze in te delen, zijn de niet verplicht in de spits te reizen. Daardoor zorg je ook nog eens voor filevermindering in Nederland.

3. Hernieuwbare energie

Bovendien is het verstandig eens goed naar de energieleverancier voor de bedrijfspanden te kijken. Er is namelijk zoveel aanbod op de markt, dat het in sommige gevallen een interessante optie kan zijn wanneer je overstapt naar een andere leverancier. Er zijn tegenwoordig gelukkig vele leveranciers die groene energie leveren, dus je hebt waarschijnlijk genoeg keuze.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie