Hoe staat het met de ZZP-uurtarieven in ons land?

ZZP
Redactie Baaz
Uit de data en analyses van Planet Interim en Intelligence Group blijkt dat het gemiddelde uurtarief van ZZP'ers in 2016 met 2,8 procent steeg en in 2017 met 1,5 procent (in heel Nederland stegen de cao-lonen in 2017 met 1,5 procent vergeleken met 1,8 procent in 2016).

In Noord-Holland liggen -al naar gelang de functies- de uurtarieven van ZZP’ers tussen de 20 en 30 procent hoger in vergelijking met bijvoorbeeld Limburg en Friesland. En voor opdrachten korter dan 5 weken kan 10 procent meer gevraagd worden per uur. Verder neemt het uurtarief langzaam af, naarmate de duur van een opdracht toeneemt. 

De blackbox van ZZP-tarieven 

Er is nauwelijks tot geen transparantie over de gevraagde en betaalde uurtarieven van ZZP’ers in Nederland. Als er al gegevens zijn bij opdrachtgevers, zijn de tarieven van de ZZP’ers gekoppeld aan CAO’s met een standaard verrekenfactor. Als het gaat om de ontwikkeling van het uurtarief in het algemeen en binnen beroepsklassen in het bijzonder, is nagenoeg niets bekend. 

Met een benchmark-tarieven-tool zijn honderdduizenden datapunten vertaald naar min-max-tarieven en het gemiddelde uurtarief, inclusief regionale afwijking en verschillen op ervaringsniveau. Hierdoor wordt voor het overgrote gedeelte van de ZZP-beroepen inzicht gegeven in de regionale uurtarieven. 
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie