Hoe je zelfdiscipline kweekt als ondernemer

Hoe je zelfdiscipline kweekt als ondernemer

Redactie Baaz

Oeverloos uitstelgedrag: we kennen het allemaal in meer of mindere mate. Als ondernemer kun je alleen eigenlijk echt niet zonder een dosis discipline. Baaz legt uit hoe je met een simpele formule zelfdiscipline kweekt.

Doe het omdat je het aan jezelf hebt beloofd 

De meest voorkomende reden voor uitstelgedrag is dat je ergens geen zin in hebt. Ondernemers kunnen het alleen niet permitteren om te wachten tot ze er zin in hebben. Als je je jezelf discipline aanleert, doe je dingen niet omdat je ze moet doen, maar omdat je het simpelweg aan jezelf hebt beloofd.

Formule 

Bestsellerauteur Kop Kopmeyer heeft daar de volgende formule voor bedacht:
1. Schrijf op wat je zou moeten doen of wat je gaat doen
2. Schrijf op wanneer je het gaat doen.
3. Houd je aan je woord

Lieg niet tegen jezelf 

De laatste is logischerwijze het meest belangrijk. We vinden het vreselijk als mensen tegen ons liegen, dus we dat zouden ook niet tegen onszelf moeten doen. Als je blijft uitstellen, houd je jezelf in principe de leugen voor dat je het later zult doen. Jezelf wijsmaken dat je er later wel zin in hebt en dat uitstellen geen verschil uitmaakt, is een vorm van liegen tegen jezelf. Net als jezelf een excuus geven om ergens mee te wachten. Je kweekt zelfdiscipline door je simpelweg aan je woord te houden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie